Kızıldeniz'deki uluslararası seyrüsefer krizi

Bu, sorunu çözer mi yoksa bölgeyi daha büyük bir tehlike altına mı sokar?

Fotoğraf: AFP

Kızıldeniz'de deniz trafiği endişe verici bir durumda ve iyiye gitmiyor.

Babu'l Mendep Boğazı'ndaki gemilere yapılan saldırıların büyük nakliye şirketlerinin Kızıldeniz üzerindeki seferlerini askıya almasına sebep olması bunu gösteriyor.

Siyaset felaket getiren yapay bir faaliyet demekse bu, çevreye kaos yayan bir kötülük aracına dönüşecek yabancılaşmanın varlığından kaynaklanmaktadır ve bugünün sonuçları budur.

Bu bağlamda, Kızıldeniz'deki gemilere yapılan saldırıların ve bu olayların durdurulması yönünde karar almakla emir vermek arasında yakın bir ilişki olduğu görülüyor.

Uluslararası bir koalisyon hazırlığı içerisinde olan ABD, Husilerin geçen haftalarda ticari gemilere düzenlediği bir dizi saldırının ardından bir görev gücü oluşturmak için diğer ülkelerle görüşmelerde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olası güç kullanımı da dahil olmak üzere daha sıkı önlemlerin alınması planlanırken, bu saldırılar sonucunda ABD, İran'ı, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'den geçen ticari gemilere yönelik düzenlediği saldırılarda parmağı olmakla suçlayarak Tahran'a karşı üslubunu sertleştirdi.

Batı çıkarlarının tehdit altında olmasına katlanamazken, dünyanın katılmaya hazırlandığı sahne, bu deniz haritasına yeni alternatifler dayatıyor.

Bu korkuyu ortadan kaldırmak için bu korkunun kaynaklarının ortadan kaldırılması ihtimali doğacaktır.

ABD, takip ve cezayı sağlayacak kapsamlı bir güç gibi görünmek için müdahalelerinde aşırıya gidebilir.

Zira, küresel piyasalardaki işlemlerde petrol fiyatlarının artmasının, Babu'l Mendeb Boğazı ile Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı boyunca seyrüsefere yönelik tehditlerin artmasından etkilendiği ve bunun da muhtemelen gelirleri etkileyebileceği net bir şekilde ortaya çıktı.

Dünya ticaretinin yüzde 12'si Kızıldeniz'den geçiyor. Bu yüzden küresel tedarik zincirlerinin alacağı hasar ciddi bir boyutta olacak ve enflasyon artacak.

Piyasaların, denizdeki gerginlik ve saldırıların petrolün deniz hattı üzerinden taşınmasına etkisi konusundaki endişelerinin yanı sıra, Rusya ihracatının aksamasından da korkuluyor.

Zira Rusya'daki kar fırtınaları yüzünden kötü hava koşulları ve bakım süreçleri Ural ham petrolünün yüzde 60'a kadarının Rusya limanlarından yüklenmesinin askıya alınmasına yol açtı.

Son olaylar daha önceki olaylar dizisine dokunuyor ve aynı mekanizma ile aynı argümanlara sahip gibi görünüyor.

Bu, dünyanın bu bölgedeki çalkantıların ne durumda olduğuna dair kanaatlerini güçlendirilebilir.

Askeri yetkililere göre ABD, Kızıldeniz'deki ticari taşımacılığı korumakla görevli çok uluslu bir deniz
görev gücü olan Ortak Deniz Kuvvetleri üyeleriyle birlikte, hayati önem taşıyan nakliye rotası çevresindeki ticari gemilere yönelik korumayı güçlendirmeye çalışıyor.
 


Savaş teknikleri ve insan ilişkileri çağın gereklerine göre değişse de zıtlıkları kendi çerçevesinde aynı kalır.

Siyasi çatışmaların çoğu egemenliği bir yerden başka bir yere aktarmayı amaçlasa da ortada bir felsefe yoktur.

Deniz güvenliğine ilişkin tartışmalar bölgedeki kaygıyı artırdı. Her gün milyonlarca varil petrolün geçtiği deniz ulaşımını aksatmaya yönelik bu saldırıların ardından mesele ABD'nin öncelikleri arasında ilk sıraya yerleşti.

ABD'li yetkililer, görüşmelerin Kızıldeniz'de faaliyet gösteren gemilere Babu'l Mendeb Boğazı üzerinden, Yemen'i Afrika Boynuzu'ndan ayıran dar bir kanal olan Aden Körfezi'ne kadar eşlik etme olasılığı üzerinde yoğunlaştığını kamuoyuna açıkladı.

Bu sorunu çözer mi yoksa bölgeyi daha büyük bir tehlike altına mı sokar?

Her şey çökmeye yüz tutan bir gücün, gücünü gösteren ve USS Eisenhower uçak gemisinin Aden Körfezi'ne girdiği ABD gücünü ezmeye çalıştığını gösteriyor.

Gelgelelim, saldıran tarafı durdurmaya yönelik bütün girişimlerde ya da bu grubun düzenlenmesine yönelik yasal bir politikanın uygulanmasında ve bu saldırıları finanse eden tarafa yaptırımlar uygulanmasında başarısız olunacağına işaret edenler var.

Financial Times, "2023 yılı, ekonomik büyümenin her zaman barış getirmediğini gösteriyor. Zira bu, çatışmalar ve korkunç şiddetle dolu bir yıl oldu. Ukrayna'daki savaş, Güney Çin Denizi'ndeki büyük güç çatışması tehdidi ve Filistin ile İsrail'deki şiddet patlaması korkunç bir üçleme oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Buna bir de Kızıldeniz'deki deniz ticareti krizini ekleyin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU