Fransa Noel’de terör tehdidine karşı teyakkuzda

Fransa’nın doğusunda düzenlenen terörle mücadele operasyonu kapsamında gözaltına alınan beş kişi serbest bırakıldı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin / Fotoğraf: AFP

Fransa’da adli bir kaynak, ülkenin doğusunda olası bir saldırıya yönelik “bir planın var olup olmadığını doğrulamayı amaçlayan soruşturma kapsamında” gözlatına alınan, şu ana kadar haklarında bir suçlama olmayan 5 kişinin serbest bırakıldığını bildirdi.

22 Aralık’ta Nancy kenti yakınlarında gözaltına alınan yaşları 20 ile 23 arasında değişen dört öğrenci, 23 Aralık’ta serbest bırakıldı. 2002 doğumlu olan ve “radikalliğiyle dikkati çeken” bir diğer öğrenci ise Fransa'nın doğusundaki Strazburg'daki Noel pazarında olası bir terör eylemi düzenleyebileceği şüphesi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra (24 Aralık) Pazar günü serbest bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Fransız haber ajansı AFP’den aktardığı habere göre  soruşturma hakkında bilgi aktaran yerel bir kaynak ise ajansa yaptığı açıklamada, "Bu aşamada hiçbir unsurun bir şiddet eylemi gerçekleştirmesine izin verilmiyor" dedi. Aynı kaynak, müfettişlerin soruşturmalara devam ettiğini de aktardı.

Fransa’da terörle mücadele davalarıyla ilgili olarak Ulusal Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma, terör örgütü kurma şüphesiyle yürütülüyordu. Soruşturmaya aşina bir kaynak, AFP’ye verdiği demeçte, "bir terör eylemi hazırlığının var olup olmadığını, hangi aşamaya geldiğini, amaç veya hedeflerinin neler olduğunu doğrulamanın" hedeflendiğini söyledi.

Soruşturmayı takip eden bir kaynak, öğrencilerin Strazburg'u ziyaret ederek Noel pazarında dolaştıklarını söyledi. Ancak bunlardan dördünün orada keşif operasyonları yaptıklarına dair bir bilgi şu ana kadar yapılan araştırmalarda ortaya çıkmadı.

2018 yılının Aralık ayında, Strazburg'daki Noel pazarına düzenlenen saldırıda 5 kişi ölmüş ve onlarca kişi yaralanmıştı.

Fransa’da gözaltılar devam ederken, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darman, Cuma günü polisleri, Hristiyanların 25 Aralık Noel ve 6 Ocak Epifani bayramlarından dolayı, devam eden terör tehdidinin yüksek olması nedeniyle güvenlik güçlerini teyakkuzda olmaya çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU