Birleşik Krallık, Güney Amerika'ya savaş gemisi gönderiyor

Venezuela'ya karşı Guyana'ya koşulsuz destek sözü verilmişti

Eski bir Britanya sömürgesi olan Guyana, 1966'da bağımsızlığını ilan etti (Birleşik Krallık donanması)

Son dönemde Venezuela'yla toprak anlaşmazlığı yaşayan Latin Amerika ülkesi Guyana aradığı desteği Birleşik Krallık'ta buldu.

BBC'nin haberine göre, Birleşik Krallık yönetimi eski sömürgesine diplomatik ve askeri desteğini göstermek için bölgeye savaş gemisi göndermeye karar verdi.

Britanya Savunma Bakanlığı, HMS Trent isimli geminin Noel'den sonra bölgede yapılacak ortak tatbikata katılacağını doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela yönetiminin, Guyana'nın yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan Esequibo bölgesini ilhak etme tehditlerinin ardından bölgeye sevkedilmesine karar verilen HMS Trent, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için Karayipler'de bulunuyordu.

65 mürettebatlı gemi Merlin helikopterlerini ve insansız hava araçlarını taşıyabiliyor.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Guyana ayrıca Güney Amerika'da resmi dili İngilizce olan tek ülke.

Geçen hafta Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, Guyana'nın toprak bütünlüğünü korumak için adımlar atacaklarını açıklamıştı.

Venezuela'nın ilhak tehdidinin ardından, 18 Aralık'ta Guyana'nın başkenti Georgetown'ı ziyaret eden ilk Batılı yetkili olan Birleşik Krallık Amerika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Rutley şunları söylemişti:

Sınır meselesi 120 yıldan uzun süredir çözülmüş durumda. Dünyanın neresinde olursa olsun sınırlara saygı duyulmalı. Birleşik Krallık, Guyana'nın toprak bütünlüğünün korunması için bölgedeki ortakları ve uluslararası kurumlarla birlikte çalışacak.

Venezuela yönetimiyse ziyareti eleştirerek, Birleşik Krallık'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını öne sürmüştü.

Uzun yıllardır bölge üzerinde hak iddia eden Venezuela yönetimi, geçen ay konuyla ilgili referandum düzenleyerek halk desteğini de arkasına almıştı.

Esequibo'nun 19. yüzyılda Britanyalı sömürgeciler tarafından çizilen haritalarla "Venezuela'dan çalındığını" öne süren Maduro yönetimi referandumun ardından bölgeyi kendi toprağı ilan etmişti.

Maduro ayrıca devlet şirketlerine bölgede petrol, gaz ve maden arama çalışmalarına başlanması talimatı vermişti.

Gerilimin artmasının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana lideri İrfan Ali, Karayipler adası St. Vincent'ta bir araya gelmiş, iki lider "askeri güç kullanmamak üzere" anlaşmaya varmıştı.


Independent Türkçe, BBC, BNN

DAHA FAZLA HABER OKU