İsrail'in Hizbullah operasyonunu Biden engellemiş

Yaklaşık 6 saat süren telefon görüşmelerinin ardından İsrailli yetkililer esas plandan vazgeçti

ABD Başkanı Joe Biden 18 Ekim'de Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla bir araya geldi (Reuters)

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail hamlesinden sonraki günlerde Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Hizbullah'a saldırmaması için ABD Başkanı Joe Biden'ın ikna ettiği bildirildi.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre 11 Ekim'de İsrail uçakları Hizbullah güçlerine karşı "önleyici saldırı" hazırlığı için havada bir sonraki komutlarını bekliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O sırada Biden'ın Netanyahu'yla konuştuğu ve onu saldırıdan vazgeçmeye çağırdığı iddia edildi.

Gazetenin haberine göre Başkan, başka bir saldırının mevcut çatışmayı bölgesel bir savaşa dönüştüreceğinden duyduğu korkuyu dile getirdi.

İsrail'in, Hizbullah savaşçılarının ülkeye girmeyi planladığına dair istihbarat elde ettiği ancak ABD istihbaratının bu bilginin güvenilir olmadığını düşündüğü haber kaynağı tarafından bildirildi.

WSJ'ye göre Beyaz Saray 11 Ekim planını ilk kez o sabah saat 06.30 sularında İsrailli yetkililer ABD'nin desteğini istediğinde öğrenmiş.

Gazetenin haberine göre saatler sonra bir araya gelen Biden'ın üst düzey danışmanları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CIA Direktörü William Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı CQ Brown bulunuyordu. Üst düzey danışmanlar ülkenin planını değerlendirdi ve sonuç olarak ABD istihbaratının İsrail'inkiyle uyuşmadığına karar verdi.

Söylenene göre ABD istihbaratı, terörist bir örgüt diye tanımladığı Hizbullah'ın saldırı planladığına işaret etmiyordu.

WSJ'ye göre ABD Başkanı daha sonra Netanyahu'yu aradı ve görüşme 45 dakika sürdü. İki lider bu konuda aynı fikirde değildi: Biden'ın daha geniş çaplı bir savaştan kaçınmanın anahtarının gerilimi azaltmak olduğunu söylediği, Netanyahu ve savaş kabinesinin üyelerininse çatışmanın büyümesinin kaçınılmaz olduğunda ısrar ettiği bildirildi.

Yaklaşık 6 saat süren telefon görüşmelerinin ardından İsrailli yetkililer esas plandan vazgeçti.

Bu sırada, İsrail-Lübnan sınırındaki İsrail askerleri, sınırı geçen Hizbullah savaşçılarıyla çatışmaya hazırlanma emri aldı. İsrail'in kuzeyindekilere de güvenlik amacıyla sığınaklara girmeleri çağrısı yapıldı.

Ancak Biden'ın müdahalesi sayesinde çatışma hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Biden yönetiminin 11 Ekim'de Hizbullah ve İsrail güçleri arasında çatışma çıkmasını önleme çabaları daha büyük bir stratejinin parçası gibi görünüyor.

New York Times'ın 22 Aralık Cuma günkü haberine göre Beyaz Saray'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein sınırdaki gerilimi en aza indirmek ve daha fazla büyümesini önlemek amacıyla İsrail, Lübnan ve Hizbullah'la işbirliği için görüşmeler yürütüyor.

PBS tarafından İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların 9 İsrail askeri, 4 İsrailli sivil ve çoğu Hizbullah militanı olan 100'den fazla Lübnanlının ölümüyle sonuçlandığı bildirildi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU