Lübnan'daki silahlı mücadelenin diyalektiği: Başlangıca dönüş

Çatışmayı sonlandırmak ve düşmanla çatışma hakkını korumak amacıyla açık cepheye dönüş, 1978 ve 1982 savaşlarının trajedisini yeniden ön plana çıkaran bir açık savaşın habercisi oldu

Fotoğraf: AFP

Filistin direniş gruplarının 1965 yılında güney Lübnan'dan Filistin'in iç kesimlerine yönelik operasyonlarının başlatılmasından, yani Filistin silahlı mücadelesinin başlangıcından bu yana, tüm Lübnanlıların, özellikle de güneylilerin yaşadığı bir deneyimin tam bir tekrarı olarak, başlangıca, 1982 öncesine, yani Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki açık sınırlardaki açık savaşa geri dönelim.

Filistin'in nehirden denize kadar kurtarılması için silahlı mücadelesinde Filistin gruplarının kuşak ülkelerinin topraklarını kullanmalarına izin veren kapsamlı bir Arap durumuna uygun olarak yapıldı.

Bu açık Arap sınırları, yalnızca Lübnan'da sınırlı kaldı. Lübnan toprakları, 1969 Kahire Anlaşması, 1971 Ürdün Krizi ve Filistin direnişinin liderliğinin Lübnan'a devredilmesi sonrasında silahlı mücadele hareketinin gelişmesine sahne oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Silahlı mücadeleden savaş alanlarının birliğine kadar Hamas hareketi, kendisini askeri olarak güneyde konumlandırmasına olanak tanıyan bölgesel seçeneklerle uyum içinde, el-Fetih hareketinin güney Lübnan'da bıraktığı noktaya geri döndü.

Roketler bir kez daha güney Lübnan'daki bölgelerden işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki İsrail yerleşimlerine doğru fırlatıldı, ancak rol ve hedefler açısından büyük farklılıklar vardı.

Lübnan'daki Hamas, Lübnan'ın himayesi altında, yani siyasi ve stratejik olarak Hizbullah ve onun açık bölgesel seçenekleri altında faaliyet gösterir.

Geçmişte, özellikle 1978'den sonra İsrail işgaline karşı çıkan bazı Lübnanlı direniş grupları, iç savaşın da taraflarından biri olan Filistin silahlı eyleminin bir parçasıydı.

Güneyden kuzeye, silahlı Filistin güçleri, bölgesel bir gündemle birleşen bir sahada çalışmaya geri dönüyor.

Gazze savaşı ve Lübnan'dan destek cephesi açma kararı, bunu açıkça ortaya çıkardı.

Bu cephe, İsrail işgalini toplu katliamdan alıkoymadı, Gazze Şeridi'nin sistematik olarak yıkım planlarını engelleyemedi ve herhangi bir müzakere etkisine sahip değil.

Şimdiye kadar, bu cepheyi açan kişiler için, sadece gelecekte işgalci İsrail ile çatışmayı bağlamak için alınan bir önleyici karara daha yakın görünüyor.

Saha birliği ekseninin güçleri için bu, insani ve maddi kayıplara bakılmaksızın ve bu kayıplar, destek cephesinin açık bir sınır savaşına dönüşmesinden endişe duyan mevcut ortamının pahasına olsa bile, bir onur savaşı.

Bu, akıllara 1982'den önce silahlı mücadele sırasında Güney'in yaşadığı ve onlarca yıldır sakinlerinin yerinden edilmesine yol açan zor koşulları getiriyor.

Ancak tüm Lübnanlıların en büyük endişesi, genişlemesi ve açık bir Lübnan savaşına dönüşmesi olasılığı.

Yani, İsrail'in Gazze sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı Kararının maliyetli vizyonunu uygulayacağı anlamına gelir.
 


Lübnanlıların çoğu topraklarını savunma hakları konusunda hemfikir ama aynı zamanda topraklarını savunma çalışmasının yalnızca Lübnanlılarla sınırlı olduğu konusunda da hemfikir.

Bu, onların, direniş çalışmalarında kurucu rol oynayan tarihi liderlerin itiraz ettiği Güney Lübnan'daki Filistin silahlarının kaosuyla ilgili acı bir deneyimden ve işgalin 2000'de geri çekilmesine kadar yaşanan acı deneyimden hemen sonradır.

1973'ten bu yana sakin kalan eksende stratejik bir meydan varken, meydanların sadece Lübnan meydanıyla sınırlandırılmasını Lübnanlıların da sorgulama hakkı var.

Başa dönecek olursak, Filistin halkının haklı taleplerini destekleme ve onların ülke içindeki direnişini destekleme konusunda da bir fikir birliği var.

Ancak Filistin'in Lübnan'dan yaptığı eylem ve bunun bölgesel etkileri konusunda keskin bir bölünme var ve Lübnan'ın İsrail ile olan bu çatışmada Lübnan'ı tek başına yeniden kullanmayı reddetme yönündeki fikir birliğiyle örtüşüyor.

Çatışmayı sonlandırmak ve düşmanla çatışma hakkını korumak amacıyla açık cepheye dönüş, 1978 ve 1982 savaşlarının trajedisini yeniden ön plana çıkaran bir açık savaşın habercisi olmuştur.

Lübnanlılar bunu reddediyor ve kaçınmak istiyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU