Zelenski, Rusya'nın askeri ikmal hatlarının yavaşladığını söyledi

Savaş alanından gelen raporlara göre Ukrayna ve Rus askerleri arasında süregiden sert çatışmaların şiddetinde, başta Avdiyivka ve çevresi olmak üzere, herhangi bir azalma yok

(Reuters)

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin'in tam kapsamlı istilasından neredeyse 22 ay sonra Rusya'nın askeri-endüstriyel kompleksinde gözle görülür bir yavaşlama olduğunu Ukrayna istihbaratının gösterdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı gece yayımladığı video mesajında, ülkenin askeri istihbarat teşkilatı HUR tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulundu.

Bugün Ana İstihbarat Direktörlüğü'nden ayrı bir rapor yayımlandı. Düşmanın planları ve Rus savunma sanayisinin çalışmalarında yavaşladıklarına dair sinyaller var. Daha da yavaşlamalarını sağlayacağız.

Ukrayna Devlet Başkanı yavaşlamanın olası nedeni hakkında daha fazla ayrıntı vermedi yani yavaşlama taktiksel mi yoksa savaş alanında özellikle yoğun bir çatışma döneminin ardından devam eden baskının sonucu mu bilinmiyor.

Perşembe akşamı Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın yayımladığı savaş alanından gelen son raporda, bin kilometrelik cephe hattı boyunca devam eden şiddetli Rus saldırılarında herhangi bir yavaşlama belirtisinden söz edilmedi.

Güncellemede, sadece son 24 saat içinde Rus güçlerinin Avdiyivka yakınlarında en az 30 saldırısının püskürtüldüğü ve Ukrayna'nın doğusundaki Maryinka çevresinde 11 saldırıya daha karşılık verildiği belirtildi. Bu iki bölge, sonbahardan bu yana toprak kazanmaya çalışan Rus güçlerinin en büyük öncelikleri olarak öne çıkıyor.

Ukrayna, Bahmut civarında Rusya'nın 7 saldırısını daha püskürttü.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, soğuk havaların zemini dondurması ve mekanize güçlerin daha hızlı manevra yapabilmesine olanak tanıması nedeniyle Rus birliklerinin gelecek haftalarda Ukrayna'ya karşı daha kolay saldırı düzenleyebileceğini söylemişti.

Rusya'nın özellikle Avdiyivka'da saldırı operasyonlarını sürdürme niyetinde olduğunu belirten Beyaz Saray yetkilisi, bu operasyonların büyük olasılıkla ocak ve şubat boyunca devam edeceğini sözlerine eklemişti.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War) de Beyaz Saray'ın değerlendirmesini daha önce yaptığı, "Sonbahardaki çamur mevsimi 2014'ten bu yana hem Ukrayna hem de Rus kuvvetlerinin kara manevralarını engelliyor ancak genellikle aralık sonunda başlayan uzun süreli dondurucu soğuklar zemini dondurarak zırhlı araçların çamurlu sonbahar ve ilkbahar aylarına kıyasla daha kolay hareket etmesini sağlıyor" açıklamasıyla desteklemişti.

Enstitü, Rus güçlerinin muhtemelen geçen yıl olduğu gibi bu kış da hava koşullarından bağımsız olarak bu saldırı operasyonlarını sürdürmeye ya da yoğunlaştırmaya çalışacağını da sözlerine eklemişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU