Ermenistan'daki nükleer santrali Rusya yenileyecek

Modernize edilecek ünite 2036'da devre dışı kalacak

Metsamor Nükleer Güç Santrali, Iğdır sınırına 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor (Reuters)

Rusya, Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Güç Santrali'ni yenilemek için Erivan yönetimiyle sözleşme imzaladı.

Yenileme işlemi, Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un bir kolu olan Rustatom tarafından gerçekleştirilecek ve Ermenistan'a toplam 65 milyon dolara mal olacak.

Yapılacak modernizasyonla birlikte Metsamor'un ömrünün 2036'ya kadar uzaması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ermenistan'ın enerji güvenliğinde önemli bir rol oynayan santral, ülkenin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 31'ini karşılıyor.

Sovyetler Birliği döneminde Erivan'ın 30 kilometre batısında inşa edilen santral iki üniteden oluşuyor. 1976'da faaliyete geçen ilk ünite ve 1980'de çalıştırılan ikinci ünite, 1988'de Spitak'ta gerçekleşen depremin ardından güvenlik endişeleri nedeniyle kapatılmıştı.

1995'te Ermenistan'da yaşanan enerji sıkıntısının ardından ikinci ünite yeniden aktif hale getirilmişti.

Yeni anlaşma kapsamında ömrü 2036'ya uzatılacak olan ikinci ünitenin bu tarihten sonra tamamen faaliyetten alınması planlanıyor.

Moskova-Erivan hattın imzalanan yeni anlaşma, iki ülke ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde geldi. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik askeri operasyonlarına Moskova'dan yeşil ışık gelmesi Erivan'ın tepkisine neden olmuştu.

Ermenistan son dönemde Moskova ekseninden uzaklaşarak Batı'yla yakın ilişkiler geliştirme yoluna gitse de, ülke halen enerji alanında Rusya'ya bağımlı durumda. 

Ermenistan'ın gaz ihtiyacının yüzde 87,5'u Rusya tarafından karşılanıyor. Ek olarak, Rus devlet doğalgaz şirketi Ermenistan'daki tüm gaz dağıtım altyapısının sahibi konumunda. 

Ermenistan yönetimi ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 98'inin Metsamor NGS, hidroelektrik ve termik santrallerle karşılandığını söylüyor.

Ancak Metsamor'da enerji üretimi için kullanılan uranyumun tamamı ve termik santrallerde kullanılan doğalgazın büyük bir bölümü Rusya'dan ithal ediliyor.


Independent Türkçe, Eurasianet, Asbarez

DAHA FAZLA HABER OKU