ABD ve Venezuela arasında takas: Türkiye'nin de yakından tanıdığı isim, 30 tutukluya karşılık serbest

Alex Saab'ı Karakas'ta Maduro'nun eşi karşıladı

Saab'ın 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması bekleniyordu (AP)

ABD'yle Venezuela arasında varılan tutuklu değişimi anlaşmasıyla Latin Amerika ülkesindeki 10 tutuklu ABD vatandaşı serbest bırakıldı.

Nicolas Maduro yönetimi, Washington'la varılan anlaşma uyarınca 10 ABD'linin yanı sıra 20'ye yakın Venezuelalı muhalifin de serbest bırakılmasını kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ise buna karşılık, Maduro yönetimine yakınlığıyla bilinen 51 yaşındaki Kolombiyalı iş insanı Alex Saab'ı tahliye etti.

Saab, Haziran 2020'de seyahat ettiği uçak Afrika ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda yakıt ikmali için durduğunda gözaltına alınmış, Ekim 2021'de de ABD'ye iade edilmişti.

Venezuela yönetimi o dönem Saab'ın bir diplomat sıfatıyla İran'dan yakıt tedariki için müzakere etmekle görevlendirildiğini öne sürmüştü.

Alex Saab neyle suçlanıyordu?

Saab hakkında Miami'de bir federal mahkeme tarafından açılan davada, Kolombiyalı iş insanının Venezuelalı yetkililere rüşvet vererek, 350 milyon dolar hortumladığı ve Maduro yönetimi adına ABD'de para akladığı iddia ediliyordu.

Saab hakkında henüz kesin karar verilmemişti.

Venezuela muhalefeti bir dönem Saab'ın ABD hükümetine bilgi vererek, Maduro yönetiminin yaptırımları delme çabalarını açığa çıkarmasını bekliyordu.

Alex Saab'ın Türkiye ve İran'la yapılan altın ve nakit dolar anlaşmalarına dahil olduğuna ilişkin iddialar da ABD'deki dava dosyasına girmişti.

Saab'ın ayrıca Türkiye'de İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki bir adrese kayıtlı Mulberry Proje Yatırım Anonim Şirketi isimli bir şirketi bulunuyordu.

Bu şirketi "paravan" olarak niteleyen ABD Hazine Bakanlığı, Saab'ın Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili şu iddiaları öne sürmüştü:

Türk kurumlar altını Venezuela hükümetinden satın alıyor parayı Türkiye'deki hesaplara yatırıyor, sonra da fonlar Venezuela Merkez Bankası'nın Türkiye'deki hesaplarına aktarılıyor. Saab'ın Türkiye'deki şirketi Mulberry de Venezuelalı müşterileri adına Türkiye'den ürünler satın alıp Venezuela'ya fiyatları yükselterek satıyordu.

Dışişleri Bakanlığı o dönem, iddialara verdiği yanıtta özel sektör tarafından alınan kararların Türkiye-Venezuela ilişkilerinden bağımsız olduğunu savunmuştu.

Saab'ı Maduro'nun eşi karşıladı

30 tutuklunun salıverilmesine karşılık ABD Başkanı Joe Biden tarafından affedilen Alex Saab, dün Venezuela'ya geri gönderildi.

Havaalanında Nicolas Maduro'nun eşinin karşıladığı Kolombiyalı iş insanı, sonrasında cumhurbaşkanlığı konutunda Maduro tarafından kabul edildi.

Ülkeyi yakından takip eden siyasi analistlere göre, Saab'ın Karakas'a dönüşü gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde Maduro'nun elini güçlendirecek.

Trump yönetiminde Hazine Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Marshall Billingslea sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Saab'ın tahliyesi ABD'nin özellikle Latin Amerika'da yolsuzluğa karşı yürüttüğü savaşa ağır bir darbe vuracak. Bu, Venezuela muhalefetinin midesine atılan bir yumruk" dedi.

ABD yönetimi bir süre önce Venezuela'nın petrol endüstrisine yönelik bazı yaptırımları gevşetmiş ve karşılığında yaklaşan seçimlerin şeffaf ve adil bir ortamda yapılmasına yönelik bazı taahhütler almıştı.

Bu bağlamda, Venezuela'nın serbest bırakacağı isimler arasında, muhalif siyasetçilerin ve muhalefetin adayı Maria Corina Machado'nun kampanyasında çalışan kişilerin olması bekleniyor.
 

Independent Türkçe, Reuters, AP, Guardian, BBC Türkçe, New York Times

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU