Silahlı şiddet, Pakistan'daki seçimlere gölge düşürüyor

Güvenlik güçleri, terör grupları ve örgütlerin ittifakı ile ekonomik durumun kötüleşmesi arasında büyük bir çıkmaza düşmüş durumda

Belucistan Seçim Direktörü, personeline genel seçimlerin yönetimi konusunda eğitim veriyor / Fotoğraf: AFP

Pakistan'da seçim tarihi yaklaştıkça şiddet olayları artıyor.

Başta Afganistan'la sınır bölgesi Belucistan ve Hayber-Pahtunhva illeri olmak üzere birçok bölgede terör saldırıları artıyor. 

Sınır bölgelerine yakın bir konumda bulunan Dera Gazi Han şehri, terör operasyonlarının hedeflerinden biri olmuştur.

Pakistanlı 23 asker, askeri bir üssü ele geçirme girişiminde bulunan Taliban tarafından  gerçekleştirilen intihar saldırısında hayatını kaybetti.

Bu saldırılar, bu yıl neredeyse her gün hedef alınan Pakistan güvenlik güçlerinin terör örgütleriyle karşı karşıya kaldığı en kanlı yıllardan biri oldu.

Pakistan'da şiddet olayları artarak devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rakamlar, bu yılın ilk 9 ayında öldürülen bin 100'den fazla askerden 386'sının terör eylemlerinin kurbanı olduğunu gösteriyor.

Bu, geçen yılın aynı dönemindeki ve son 8 yılda daha fazla olan kurban sayısına kıyasla yüzde 19'luk bir artış anlamına geliyor. 

Bu rakamlar, yaklaşık 8 hafta sonra 8 Şubat 2024'te yapılması planlanan parlamento seçimleri için tehdit oluşturuyor.

Özellikle terör saldırılarında belirgin bir artışa sahne olan Hayber-Pahtunhva ve Belucistan illerinde toplam ölümlerin yüzde 92'si bu yıl meydana geldi. 

Bu da eski geçici İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti'nin her iki ildeki seçim mitinglerine yönelik militan saldırılarının tehlikeleri konusunda uyarıda bulunmasına neden oldu.

Her ne kadar bu saldırıların çoğunda Pakistan Talibanı (TTP) yer alsa da en endişe verici olan IŞİD Horasan (IŞİD-H) örgütünün faaliyetlerinin artması.

Örgüt tarafından gerçekleştirilen son saldırı dalgası Pakistan'ın karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarını artırıyor.

Güvenlik tesislerine yapılan son saldırılar, şirketin sıkı korunan yerlerde büyük ölçekli operasyonlar yürütme yeteneğini artırmakla meşgul olduğunu gösteriyor.

Ayrıca geçen ay TTP militanları, Pakistan'ın orta kesimindeki Mianvali şehrindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi.

Resmi açıklamaya göre bu saldırıda 3 savaş uçağı ve bir petrol tankeri hasar görürken, 9 terörist de Pakistan güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Bu saldırı, terör saldırılarının sınır eyaletleriyle sınırlı olmadığını, Pencap'ta güvenlik açısından önem taşıyan hassas bölgeleri de kapsayacak şekilde genişlediğini gösteriyor.


Afganistan ve Pakistan tehdidi

Afganistan'daki Taliban hükümetinin, TTP'nin Afganistan'da kontrol ettiği bölgelere müdahaleyi reddetmesinin ardından Pakistan'ın karşı karşıya olduğu güvenlik sorunları arttı.

Bu da sınır bölgelerinde sınır ötesi saldırıların, özellikle de bu yıl militanların gerçekleştirdiği şiddet olaylarının önemli ölçüde artmasına neden oldu. 

Ayrıca İslamabad için daha da endişe verici olan, Taliban'ın Pakistan içindeki bazı saldırılarda da TTP'yi desteklemesi.

Bu yılın başlarında Belucistan'ın Zhob bölgesindeki güvenlik güçleri kontrol noktasına düzenlenen ve son yılların en kanlı saldırılarından biri olarak kabul edilen saldırıya karıştıklarına dair kanıtlar vardı.

Bu saldırı ve diğer iddialar nedeniyle Pakistan, kayıtsız Afgan mültecileri ülkeden sınır dışı etme kararı aldı.

400 binden fazla Afgan ülkeyi terk etti ancak Pakistan'da hala 1 milyon yasadışı mülteci bulunuyor.

Bu tür tek taraflı eylemler Pakistan'ın Afganistan'la ilişkilerini etkileyebilirken, militanların elindeki şiddetin azaltılmasına yardımcı olduklarına ve ülkede militanlıkta gözle görülür bir artış olduğuna dair hiçbir kanıt yok.
 


IŞİD'in rolü ve artan komplikasyonlar

İçinde bulunduğumuz yıl, son 8 yılda güvenlik güçleri arasında en fazla ölümün yaşandığı en kanlı yıl oldu.

Bu tür şiddet eylemleriyle tanınan IŞİD'in de bazı saldırılara karıştığı düşünülüyor.

Geçen temmuz ayında 54 kişinin hayatını kaybettiği, uzun süredir Pakistan Taliban hareketinin ve IŞİD'in kalesi sayılan sınır kenti Bajaur'da İslam Alimler Derneği'nin siyasi mitingine düzenlenen saldırıyı örgüt üstlenmişti.  

Ayrıca, bir yandan bazı ayrılıkçı Beluci gruplarla IŞİD-Horasan Örgütü arasında stratejik ittifaklar, diğer yandan da Pakistan Taliban hareketinin bazı fraksiyonları ile örgüt arasında ittifak kurulduğuna dair haberler de mevcut.

Pakistan güvenliği teşkilatları için durumu daha karmaşık ve zor hale getiriyor.

Mevcut durum, çeşitli türden militan faaliyetlerin devamı ve büyümesi konusunda bir ikilemle karşı karşıya görünen İslamabad'ın terörle mücadele stratejisi hakkında soruları gündeme getiriyor.

Son dönemdeki şiddet dalgası, Pakistan güvenlik servislerinin, ülkede kötüleşen ekonomik durumdan ve büyüyen siyasi istikrarsızlık ve belirsizlikten de yararlanan militanların oluşturduğu artan tehditle başa çıkmakta yetersiz kaldığını gösteriyor.

Ülkenin güvenliğine ve seçim sürecine tehdit oluşturan silahlı unsurları ortadan kaldırabilecek etkili ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisine acil ihtiyaç vardır. Son dönemdeki düşmanlık dalgası bu konuda tutarlı bir politikanın eksikliğini bir kez daha ortaya çıkardı.

 

 

Independent Urduca

DAHA FAZLA HABER OKU