"Kancalı İmam" Ebu Hamza, Birleşik Krallık'a dönmeye çalışıyor

Hüküm giymiş teröristin eşi, New York'taki bir yargıca mektup yazarak eşinin maksimum güvenlikli hapishaneden çıkarılmasını talep etti

(Reuters)

Nefret vaizi Ebu Hamza, bir dizi terör suçundan hapse atılmasından yaklaşık 10 yıl sonra Birleşik Krallık'a (BK) dönmek için yeni bir çaba içinde.

Hüküm giyen teröristin eşi, Hamza'nın ABD'de tutulduğu maksimum güvenlikli hapishaneden çıkarılarak "ait olduğu yere, ailesinin yanına dönmesi" çağrısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii'nde imamlık yapan Kancalı Hamza, BK'den ABD'ye iadesinin ardından 2015'te çeşitli terör suçlarından hapse atılmıştı.

Hamza'nın ikinci eşi Nejat Şafe, New York'taki bir yargıca mektup yazarak Hamza'nın 8 yıldır tek kişilik hücrede tutulduğu Kolorado'daki "süper maksimum" güvenlikli ADX Florence Hapishanesi'nden BK'ye iadesini talep etti.

Geçen ay Şafe, The Sunday Telegraph'ın ulaştığı mektubunda "Onun hayatımıza geri dönmesine yönelik arzumuz zaman içinde daha da arttı" diye yazdı.

Onun kıymetli torunlarımızla yeniden bir araya geldiğini görüp birlikte ailece kaliteli zaman geçirmenin tadını çıkarabilsek, hayallerimiz gerçek olurdu.

Mısırlı din adamı 2006'da şiddeti teşvik etmekten suçlu bulunarak BK'de hapse atılmıştı. 2012'de ABD'ye iade edilen Hamza, 11 terör suçundan suçlu bulunmuştu.

Hamza, BK'ye ilk kez dönmeye çalışmıyor.

2017'de ADX Florence'taki "insanlık dışı ve aşağılayıcı" koşullardan şikayet eden Hamza, bunun insan hakları ihlali olduğunu savunmuştu.

The Sunday Times'ın haberine göre gerçek ismi Mustafa Kamil Mustafa adıyla sunulan mahkeme belgelerinde, her gün kendisine verilen bir saatlik dinlenme süresi boyunca "hücre büyüklüğünde bir kafese hapsedildiği" belirtilmişti.

Ayrıca hücrenin, bir gözü kör olan çifte amputeye uygun olmadığının da belirtildiği belgelerde şöyle eklenmişti:

Her iki kolundaki kesik yerlerinde şiddeti giderek artan düzenli enfeksiyon atakları görülüyor.

242 sayfalık temyiz başvurusunda Hamza'nın ABD'ye iadesine karşı mücadele ettiği sırada maksimum güvenlikli Belmarsh Hapishanesi'nde kalırken, haftada 5 kez doktor ya da hemşire tarafından muayene edildiği ve diğer mahkumların arasına karışabildiği belirtilmişti.

Avukatları Hamza'nın ADX Florence'ta gördüğü muamelenin, işkenceyi ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleyle cezayı yasaklayan İnsan Hakları Yasası'nın üçüncü maddesini ihlal ettiğini savunmuştu.

Temyiz avukatlarından Michael Bachrach, gazeteye "Elinden gelse anında Belmarsh'a geri dönerdi" demişti. Terörizm davaları uzmanı Bachrach şöyle devam etmişti:

Hapis koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin beklentilerini ve iade süreci kapsamında ABD yönetiminin [Britanya ve Avrupa] mahkemelerine verdiği sözleri ihlal ettiğine kuvvetle inanıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU