Hamas'a göre Gazze'deki yeraltı tünelleri "su baskınına dayanıklı"

İsrail medyası, tünellere deniz suyu basma denemelerinin başarılı olduğunu yazdı

Hamas, tünellerin toplam uzunluğunun 500 kilometreyi bulduğunu iddia ediyor (Reuters)

İsrail basını, Gazze'deki Hamas tünellerine deniz suyu pompalanmasına yönelik ilk denemelerin başarılı olduğunu yazdı.

Times of Israel'de yer alan haberde, İsrail ordusunun yeraltı tünellerinin bir bölümüne sınırlı şekilde su pompaladığı ve sonucun başarılı olarak değerlendirildiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi de salı günü yayımladığı haberde İsrail ordusunun tünellere deniz suyu vermeye başladığını yazmıştı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi geçen hafta yaptığı açıklamada tünellere su pompalamanın "iyi bir fikir" olduğunu söylemiş ancak konuyla ilgili başka detay vermemişti.

Hamas yetkilisi Osama Handan ise, tünellerin mühendisliğinin su baskınına ve "diğer potansiyel tehlikelere" karşı dirençli olacak şekilde yapıldığını öne sürdü.

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, tünellere su basma taktiğinin İsrailli rehinelere zarar verme ihtimali sorulan ordu sözcüsü Daniel Hagari, rehinelerin nerede olduğuna ilişkin aldıkları istihbarata göre hareket ettiklerini ve onlara zarar verecek bir adım atmayacaklarını iddia etti.


İsrail ordusu şu ana kadar bölgedeki 800'den fazla tünel girişini tespit ettiklerini ve bunlardan 500'ünün yok edildiğini öne sürüyor.

Gazze'nin altındaki yeraltı tünellerini yok etmek için deniz suyunun yanı sıra, hava saldırıları, sıvı patlayıcılar, drone'lar ve robotlar da kullanılıyor.

Ordu sözcüsü Hagari, konuyla ilgili açıklamasında, "Tünellere girip patlayıcılar yerleştiriyoruz. Teröristleri kamerayla tespit ediyoruz ve onları yeraltında öldürmek için doğru zamanı bekliyoruz" diye konuştu.

Gazze'deki yer altı tünellerine su pompalama taktiğini ilk olarak Mısır yönetimi, 2015'te sınır hattındaki kaçakçılığı engellemek için kullanmıştı.

İsrail'in Gazze'ye kurduğu 5 büyük su pompasıyla deniz suyunu yeraltı tünellerine basmayı planladığı iddia ediliyor.

Ancak çevre uzmanları tünellere deniz suyu pompalanmasının uzun yıllar boyunca Gazze'nin içme suyu kaynaklarına zarar verebileceği görüşünde.


Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU