Putin, tutuklu ABD'liler hakkında görüşmeler yaptığını iddia etti

Rusya Devlet Başkanı düşmanların "birbirlerinin anlayabileceği dilden konuştuğunu" söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ABD'li mahkumun serbest bırakılması için görüşmelerde bulunduğunu belirtti (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hapisteki Amerikalılar Evan Gershkovich ve Paul Whelan'ın serbest bırakılması için ABD'li yetkililerle görüştüğünü ancak bir anlaşma yapmanın "kolay olmadığını" söylüyor.

Putin, Kremlin'in tutukluların ABD'ye iadesi için "çözüm bulmayı" umduğunu ancak herhangi bir anlaşmanın "Rus tarafına da uygun olması gerektiğini" belirtirken, Beyaz Saray çözüm için bastırmaya devam ediyor.

Putin her yıl düzenlediği yıl sonu basın toplantısında, "Bu konuda Amerikalı ortaklarımızla temaslarımız var. Diyalog sürüyor" dedi.

Bu kolay değil; şimdi ayrıntılara girmeyeceğim ama genel olarak bana öyle geliyor ki birbirimizin anlayabileceği dilden konuşuyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in yorumları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsünün yakın zamanda Rusya'nın ABD'nin iki kişinin serbest bırakılması için yaptığı yeni ve önemli bir teklifi reddettiğini açıklamasının ardından geldi.

CNN'e konuşan kaynaklar, ABD'nin iki Amerikalının serbest bırakılması karşılığında yurtdışında casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan önemli sayıda Rus yurttaşını takas etmeyi önerdiğini söyledi.

ABD'nin sahte casusluk suçlamalarıyla tutulduklarını söylediği iki mahkumun serbest bırakılması çabalarını Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken yürütüyor.

Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Gershkovich, martta Moskova'nın yaklaşık 2 bin kilometre doğusundaki Rus şehri Yekaterinburg'a yaptığı bir haber gezisinde tutuklanmıştı.

1986'dan bu yana Rusya'da casusluk suçu isnat edilen ilk Amerikalı gazeteci olan Evan, Moskova'nın kötü şöhretli Lefortovo hapishanesinde tutuluyor.
 

Evan Gershkovich

Perşembe günü yayımlanan fotoğrafta WSJ muhabiri Evan Gershkovich, Moskova Şehir Mahkemesi'ndeki bir mahkeme salonunda cam bölmenin içinde duruyor (AP)​​​

 

ABD Dışişleri Bakanlığı ve WSJ yönetimi, suçlu bulunması halinde 20 yıl hapis cezası öngören suçlamaları şiddetle reddediyor.

Bu hafta Moskova'daki bir mahkeme Gershkovich'in 30 Ocak'a kadar cezaevinde kalmasına karar verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Gershkovich'in takasını ancak davasında verilecek kararın ardından değerlendireceğini duyurdu.

Güvenlik sorumlusu Whelan, 2018'de tutuklanmış ve tartışmalı casusluk suçlamaları nedeniyle 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kardeşi David Whelan, The Independent'a Paul Whelan'ın geçen hafta bir üretim hattında çalışırken saldırıya uğradığını söyledi.

Kardeşi, Paul Whelan'ın saldırıyı hapishane kampının müdür yardımcısına bildirdiğini ve savcılığın olayı soruşturduğunu belirtti.

Gelecekte hem bu mahkuma hem de Paul'e saldırarak kaybedecek bir şeyleri olmadığına karar verebilecek diğerlerine karşı güvenliğini sağlamaya yönelik adımlar atıp atmayacaklarını bilmek için henüz çok erken.

Ukrayna'nın istilasından bu yana Rusya'yla ilişkilerin kötüleştiği bir ortamda ABD, istila başladığından beri iki mahkum takası gerçekleştirdi.

Şubat 2022'de valizinde esrar bulunmasının ardından tutuklanan WNBA yıldızı Brittney Griner, geçen yıl aralıkta hükümlü Rus silah kaçakçısı Viktor Bout karşılığında serbest bırakılmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU