Hak örgütlerinden, Yunanistan göçmen faciası raporu: "6 ay geçti, adalet yok"

"Yunan makamları sorumluluklarını yerine getirmedi"

Gemi faciasının ardından Yunanistan'da hükümet karşıtı gösteriler de düzenlenmişti (Reuters)

Hak örgütleri, Yunanistan açıklarında en az 82 göçmenin hayatını kaybettiği faciayla ilgili incelemede ilerleme kaydedilmediği için Atina yönetimini eleştirdi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'nün, facianın üstünden 6 ay geçmesine rağmen soruşturmanın sonuca ulaşmadığını, bunun "hesap verebilirlik beklentilerine" dair endişe uyandırdığını bildirdi. 

Mora Yarımadası'nda yer alan Pilos kasabası açıklarında 14 Haziran'da yaşanan olayda, düzensiz göçmenleri Libya'dan İtalya'ya taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunan sahil güvenlik yetkilileri, 9 Haziran'da Libya'dan yola çıkan ve 750'ye yakın kişinin yer aldığı tekneden kurtarılan 104 göçmenden 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve ikisinin Filistin yurttaşı olduğunu açıklamıştı. 

82 kişinin hayatını kaybettiği doğrulanırken yetkililer, yerleri tespit edilemeyen 500'e yakın kişinin yaşamını yitirdiğinin varsayıldığını bildirmişti. Söz konusu kişilerden 209'unun Pakistan yurttaşı olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

HRW'dan Judith Sunderland, Yunan sahil güvenliğinin faciada rolü olduğu iddialarını tekrar gündeme getirerek şunları söyledi:  

Pilos'taki gemi kazası, Yunan makamlarının denizdeki acil durumlarda hayat kurtarma sorumluluğundan kaçmasının bir başka trajik örneği olarak karşımıza çıkıyor. Yaşananların aydınlığa kavuşturulması, hayatta kalanlarla yaşamını yitirenlerin yakınları için hakikatin ortaya çıkarılması ve adaletin yerine getirilmesi, gelecekte ölümlerin engellenmesi açısından çok önemli.

Hak örgütleri, 13 Aralık'ta yayımladıkları "Yunanistan: 6 ay geçti, Pilos gemi kazasında adalet sağlanamadı" adlı raporu, faciadan kurtulan 21 kişiyle, kayıp 5 kişinin yakınlarıyla, Yunan sahil güvenlik yetkilileriyle ve polis temsilcileriyle yaptığı görüşmelerle hazırladı.

Raporda, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin faciada rol oynadığına dair iddialarla ilgili soruşturmada ilerleme kaydedilememesinin süreci zora soktuğuna dikkat çekildi.

Hak örgütleri, sahil güvenlik ekiplerinin alabora olan gemiyi kurtarmak için gerekli kaynakları devreye sokmadığını, böyle bir facianın yaşanma riskine dair uyarıları dikkate almadığını ve Avrupa Birliği'nin Sınırları Koruma Ajansı'nın (Frontex) destek taleplerini reddettiğini savundu. 

Atina yönetiminden rapordaki iddialara ilişkin henüz açıklama gelmedi.
 


Facianın ardından Yunan sahil güvenliğinden yapılan ilk açıklamada, ekiplerin olay yerine giderek tekneyi kurtarmaya çalıştığı fakat göçmenlerin yardım taleplerini reddederek yolculuğu sürdürmek istediğini söylediği öne sürülmüştü

Raporda, bu iddiaların doğru olmadığı ve faciadan hayatta kalan kişilerin, sahil güvenlik ekiplerine defalarca çağrı yaptığı savunuldu.

Buna ek olarak, Yunan sahil güvenlik botunun göçmen teknesine bir halat bağladığı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle alabora olmasına yol açtığı iddia edilmişti. 

Hak örgütlerinin çalışmasında, gemiden kurtulanlar arasından 40 göçmenin Yunan sahil güvenlik ekiplerine karşı açtığı davanın sürdüğü hatırlatılırken, bu iddiayla ilgili henüz net sonuca ulaşılamadığına da dikkat çekildi.


Independent Türkçe, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU