ABD'li petrol devi, Venezuela'ya kafa tutuyor: "Esequibo'dan çıkmayacağız"

Teksas merkezli ExxonMobil, bölgede günde 600 bin varil petrol üretiyor

Venezuela Dışişleri Bakanlığı'ndaki haritada, Esequibo da ülke sınırları içinde gösterilmişti (AP)

ABD'li petrol devi ExxonMobil, Esequibo ihtilafı nedeniyle Venezuela'nın yaptığı baskıya rağmen Guyana'dan çekilmeyeceklerini duyurdu.

Firmanın Facebook hesabından pazartesi günü yapılan açıklamada, "Hiçbir yere gitmiyoruz. Guyana hükümetiyle anlaşmamız uyarınca kaynakları verimli ve sorumlu şekilde geliştirmeye odaklanmayı sürdüreceğiz" dendi. 

Venezuela'nın hak iddia ettiği Esequibo bölgesindeki 40 noktada kuyuya sahip şirket, günde 600 bin varil petrol üretiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas merkezli ExxonMobil, Guyana'daki faaliyetlerini artırmayı planladıklarını da duyurdu. Firma söz konusu bölgede üç noktada daha kuyu açmak için yaptığı başvuruların sonuçlanmasını bekliyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, petrol ve doğalgaz açısından zengin Esequibo bölgesinin ülke sınırlarına dahil edilmesi için 3 Aralık'ta referandum düzenlenmiş, katılımcıların yüzde 95'inden destek almıştı.

Bunun üzerine mecliste 5 Aralık'ta açıklanan kararla, Esequibo'nun Karakas yönetimine bağlı özerk bir bölge haline getirileceği duyurulmuştu. Esequibo'da faaliyet gösteren şirketlere bölgeyi terk etmeleri için de üç ay süre tanınmıştı. 

Amerikan petrol devi pazartesi günkü açıklamasıyla, Maduro'nun çağrısına tepki gösteren ilk firma oldu. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'in aktardığına göre Esequibo'daki altın ve elmas madenlerinin çoğunu Kanadalı firmalar işletiyor. Ayrıca bölgede Çin merkezli kereste fabrikaları da faaliyet gösteriyor.

Guyana Devlet Başkanı İrfan Ali ve Maduro, bölgeyle ilgili durumu görüşmek için yarın bir araya gelecek. Toplantı, Karayipler'deki Saint Vincent ve Grenadinler'de gerçekleşecek. Maduro, dün yaptığı açıklamada Esequibo sorununu diyalogla çözmek istediklerini ve barıştan yana olduklarını söylemişti.
 


Esequibo ihtilafı

Venezuela'yla Guyana arasındaki Esequibo anlaşmazlığı, Guyana'nın 1831-1966'da Birleşik Krallık sömürgesi olduğu döneme dayanıyor. 

Guyana'nın yüzde 75'ini oluşturan bölge Yunanistan'dan daha büyük yüzölçümüne sahip. 

Birleşmiş Milletler'in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), referandumdan önce 1 Aralık'ta açıkladığı kararda, Venezuela'dan Guyana idaresindeki bölgelerde mevcut durumu değiştirecek eylemlerden kaçınmasını istemişti.

Venezuela, tartışmalı referandumun ardından ihtilaflı bölgenin yakınına askeri yığınak yapmaya başlamış, ABD ise 7 Aralık'ta Guyana'yla ortak askeri operasyon düzenlemişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Guyana'nın egemenliğini destekliyoruz" demişti.


Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU