Merc ez-Zuhur ve 1982 Tunus'u arasında Lübnan

Lübnan ile İsrail arasındaki sınır 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında gerginliğe ve aralıklı ateş ve füze atışlarına tanık oldu / Fotoğraf: Yerel medya

Lübnan'daki krize bölgesel ve uluslararası bağlamında ele alındığında, Lübnan'da ordu komutanı Joseph Avn'ın görev süresinin uzatılması konusundaki tartışmayı, özellikle Hamas'ın, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de devam eden savaşta yer almak için Lübnan'daki Filistinlilere ve belki de Lübnanlılara da gönüllülük kapısı açan Aksa Tufanı İzcileri'ni kurduğunu duyurmasının ardından, şaşırtıcı olmayacaktır.

Ne anlama ne gelirse gelsin bu duyuru, Birleşmiş Milletler'in (BM) 1701 No'lu kararının uygulanmasına yönelik uluslararası ve yerel taleplerin yoğunlaştığı bir dönemde geldi ve Fransız cumhurbaşkanlığı temsilciler de bunu Lübnanlı yetkililere açıkça aktardı.

Geçici bir hükümetin varlığı, cumhurbaşkanlığı, merkez bankası başkanlığı ve diğer güvenlik, askeri ve yargı organları gibi ordu komutanlığı gibi pozisyonların boş bırakılması, Güney'de ordu konuşlandırılmasını kesinlikle engelleyecektir.

Bu karar uygulanacak ve Litani Nehri'nin güneyindeki bölge silahlı gruplardan ve silahlardan, sadece ordu ve uluslararası güçler dışında temizlenecektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1701 No'lu kararının uygulanmasının savunucuları, mevcut koşullarda bunun imkansız olduğunu ve Hizbullah'tan kendi kafasına kurşun sıkmasını istemek anlamına geldiğini görmezden geliyorlar.

Özellikle Hizbullah'ın rolü ve görevlerinin Lübnan'ın kaygı ve endişelerini aştığı ortaya çıktı. Bu, Suriye savaşına doğrudan müdahalesinden, Yemen'e müdahalesinden, Gazze'deki savaşta Hamas'ı desteklemesinden ve genel olarak İran ve bölgesel müttefiklerinin ana omurgası olarak oynadığı rolden kaynaklanıyor.

Henüz Gazze savaşının nasıl sona ereceği belli değil. Bu da bu gelişmeler ile ordu komutasındaki amaçlanan boşluk ve 1701 sayılı karar arasında bir bağlantı olduğu fikrini akla getiriyor.

Bu karar, ülkenin cumhurbaşkanının seçilmesinin engellenmesinden ve yetkileri sınırlı bir geçici hükümetle yetinilmesinden sonra, ülkenin tüm devlet yapılarından boşaltıldığı anlaşılıyor.

Bu durum, ülkenin sadece sakinlerinin kendi işlerini hallettiği ve güvenliğini Hizbullah'ın ana güvenlik noktalarını kontrol ederek sağladığı bir meydana dönüştürüyor. Geri kalanı ise Lübnan ordusuna bırakılıyor.

Bu durum, Lübnanlıların yıllarca alıştığı bir durumdur. Eğer işler Gazze Savaşı'ndan önce olduğu gibi kalsaydı, bu durum devam ederdi.

Belki de Gazze savaşının sonuçlarından kaynaklanabilecek şeylerle ilgili kararlar ve pozisyonlar alamayan bir devlet olarak Lübnan'ı bırakma konusundaki ısrar, diğer hedeflerin yanı sıra, İsrail'in Gazze'den Hamas'ı söküp atma ve yok etme ilan edilen hedeflerinden bazılarını gerçekleştirmesi durumunda, Hamas'ın liderlerinin ve hatta savaşçılarının Lübnan'a geçmesine fırsat tanımaya yöneliktir.

Bu bağlamda bizi ilgilendiren şey, Lübnan'ın Merc ez-Zuhur veya Tunus'a dönüşmemesidir.

Birincisi, 1992 yılında İsrail'in Hamas ve İslami Cihad liderlerinden 415 Filistinliyi Lübnan'ın güneyindeki Merc ez-Zuhur kasabasına sürgün etmesidir.

İkincisi, İsrail'in 1982 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü'ne karşı Lübnan'da savaştığı sırada Filistin direnişinin deniz yoluyla Tunus'a sürgün edilmesidir.

Neden Lübnan?

Cevap basit ve kolay:

Lübnan, fiili ve güçlü bir devleti olmayan tek Arap ülkesi.

Beyrut, Hamas'ın Gazze'de direnmeyi sürdürememesi durumunda, Lübnan'dan zafer ilan etmesi için daha birçok açıdan uygun ve hazır.

Bu, İsrail'in Gazze'de ilan ettiği gibi, işlediği vahşetlere rağmen kesin bir sonuç elde edebileceğini kesinlikle göstermez.

Belki de İsrail'in, Washington ve Batı müttefiklerinin izin vermeyeceği ek haftalara ihtiyacı olabilir.

İsrail, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto kullanmasına rağmen, önümüzdeki iki veya üç hafta içinde savaşın durdurulması için güçlü bir şekilde baskı yapması muhtemeldir.
 


Bu durumda İsrail, zafer ilan etmesini ve ağaçtan inmesini sağlayacak bir atılım gerçekleştirme yoluna gidecektir.

Hamas liderlerine ve sembollerine suikast düzenlemek veya onları alıkoymak, rehineleri serbest bırakmak veya bu İsrail hükümetinin işleyebileceği diğer suçlar yoluyla olabilir.

Zafer ilanından bahsederken, ABD yönetiminin zaferin, İsrail'in güvenlik gereksinimleriyle uyumlu koşullarda ve Filistin kararı üzerinde İslami radikalizmin hakimiyetinden duyulan Arap ve İslami endişeleri dikkate alarak Filistin devletinin kurulmasına giden yolu açması gerektiğini vaat ettiğine işaret etmek gerekir.

Bu koşullar altında kapsamlı bir barışın sağlanması hâlâ uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Ancak, şiddetin yeniden başlaması, insani felaketin devam etmesi ve savaşın daha geniş bir alanda istikrara tehdit oluşturması, sadece devam eden savaş için değil, aynı zamanda İsrail-Filistin çatışması için de kaçınılmaz bir siyasi çözüme olan acil ihtiyacı vurgulayacaktır.

ABD ve müttefikleri, başta Ürdün olmak üzere bazı Arap müttefikleriyle birlikte hazırlamakta olduğu bir çözüm girişimini duyurmak amacıyla bunu başarmaya çalışıyor.

Düşmanlıklar sona erdiğinde acil öncelik Gazze'nin yönetimi olacak:

Bunu kim yapacak? Hamas liderlerinin, üyelerinin ve destekçilerinin kaderi ne olacak?

Filistin Yönetimi'nin rolü nedir? Tehcir edilen Filistinliler nereye yerleştirilecek?

Onlara insani yardımı kim sağlayacak? Yeniden yapılanmayı kim finanse edecek?

Yol özellikle de Hamas'ın İsrail'in öldürebileceği, yok edebileceği ve zaferi ilan edip Gazze'yi kaderine terk edebileceği sadece unsurlar ve silahlar olmadığı göz önüne alındığında uzun, zorlu ve mayınlı.

Hamas, diğer cihatçı gruplar gibi bir fikir ve akımdır ve 2006'da Hizbullah'ın yaptığı gibi Gazze veya Beyrut'tan kendi "ilahi zaferini" ilan edebilir.

Çünkü çizgisine inanan destekçileri ve Batı Şeria, Lübnan ve başka yerlerdeki savaşçıları vardır ve hepsini öldürmek zor.

Beyrut böyle bir senaryodan muaf değil, olayların gidişatı ve gelişmeler ise bunun gerçeğe dönüşmesine zemin hazırlıyor.

1701 No'lu kararının, Hizbullah ile ilgili nedenler ve anayasal ve güvenlik kurumlarından sistematik olarak boşaltılması nedeniyle uygulanamaz olması, Lübnan'da muhaliflerin güçlenmesine yol açmaktadır.

Bu da Gazze'deki savaşın durmasının ardından savaşın Lübnan'a geçme riskini artıracaktır.

Bu durum, ABD ve Avrupa'nın savaşın önlenmesi ve bölgesel savaşın engellenmesi için yürüttüğü yoğun çabalara rağmen gerçekleşecektir.

İsrail-Filistin ihtilafının çözümü olsun ya da olmasın, Lübnan'ı İran'ın kucağından ve direniş ekseninden çıkarmak zor.

Lübnan'ın, askeri olsun veya sivil olsun, Aksa Tufanı İzcileri ve benzeri bir platforma dönüşmesi de bir geri adım.

Lübnan ve Lübnanlılar için acı savaşın kupasını uzaklaştırmak olarak pazarlandıktan sonra Hamas'a destek rolü için Hizbullah tarafından kazanılan güç ve kazançlara ek bir geri adım.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU