Bruce Willis'in ikonik aksiyonu 35 yıl sonra gişeyi kasıp kavuruyor

1988 yapımı film, yıllar sonra yeniden gösterimde

John McTiernan'ın yönettiği Zor Ölüm'ün başarısının ardından 4 devam filmi çekilmişti (20th Century Fox)

Efsanevi aksiyon Zor Ölüm (Die Hard), geçen hafta sonu ABD sinemalarında yeniden gösterime girdi.

Bruce Willis'in canlandırdığı John McClane'in, Nakatomi Plaza'yı Alan Rickman'ın oynadığı kötü adam Hans Gruber'dan kurtarmasını izlemeye gösterilen talep şaşkınlığa uğrattı. 

Bu hafta sonu 1 milyon dolara yakın hasılat elde etmeyi başaran aksiyon klasiği, yıllara meydan okuduğunu bir kez daha gösterdi. 

35 yıl sonra fırtınalar estiriyor

Zor Ölüm, 923 bin dolar hasılat elde etti ve filmin dünya çapındaki hasılatı, ilk gösteriminden 35 yıl sonra 142 milyon 526 bin dolara ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1988'de gösterime giren film, 28 milyon dolarlık bütçesine karşılık yaklaşık 140 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek beklentileri aşmıştı.

Zor Ölüm, sadece yılın en yüksek hasılat yapan aksiyon filmi unvanını almakla kalmamış, 4 dalda Oscar adaylığı da elde etmişti.

Zor Ölüm'ün hikayesi, Noel arifesinde Willis'in canlandırdığı McClane'in ayrı yaşadığı eşi Holly Gennero'yu Los Angeles'taki yüksek bir bina olan Nakatomi Plaza'da ziyaret etmesiyle başlıyordu.

Rickman'ın hayat verdiği Hans Gruber liderliğindeki bir grup terörist, binanın kontrolünü ele geçirip milyonlarca dolarlık tahvil çalmayı planlayınca bayram havası bambaşka bir hale bürünüyordu.

İki başrolün performansı da ikonik

McClane, teröristleri ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve Noel'e kadar karısına kavuşmak için Reginald VelJohnson'ın canlandırdığı polisin desteğiyle tek kişilik göreve çıkıyordu.

İki başrol oyuncusunun performansının da ikonik sayıldığı Zor Ölüm'de Rickman'ın Gruber'ı, sinema tarihinin en iyi kötü adamlarından biri olarak kabul ediliyor. 

Willis ise olağanüstü bir duruma yakalanan sıradan bir polisi başarıyla canlandırarak gerçek bir aksiyon yıldızı haline geldi.

İkonik aksiyon, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 94 gibi erişilmesi güç bir puana sahip. Filmin izleyici skoru da eleştirmenlerin puanıyla aynı yani 94.

Afazi teşhisi konmuştu

Aksiyon filmlerinin usta ismi Willis'e afazi teşhisi konmuştu. Aktörün ailesi 30 Mart'ta Willis'in sağlık problemlerinden ötürü oyunculuğu bıraktığını açıklamıştı. Beynin bazı bölgelerinde işlev bozukluğuna neden olan afazi hastalığı konuşma, konuşulanı anlama, okuma-yazma gibi becerileri aşındırıyor. 


Independent Türkçe, Collider, Rotten Tomatoes

DAHA FAZLA HABER OKU