KKTC lideri Tatar'dan AB'ye iki devletli çözüm resti

"Federal anlaşma planları 50 yıl boyunca tartışıldı ama hiçbir şey başarılamadı"

Cambridge Üniversitesi mezunu Tatar, 2009'dan bu yana Kıbrıs siyasetinin etkili isimlerinden biri (Reuters)

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD merkezli yayın organı Politico'ya konuştu.

Tatar, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Adanın kuzeyi ve güneyinin birleşmeyeceğini vurgulayan Tatar, "AB yıllardır aynı şeyi yapıyor, hiçbir şey değişmiyor. Federal anlaşma planları 50 yıl boyunca tartışıldı ama hiçbir şey başarılamadı. Birleşmiş Milletler de Avrupalılar da bunun farkında. Ama her 6 ayda bir, Kıbrıs için federal bir çözüm adına masaya oturmamızı istiyorlar" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak adına yürütülen son müzakereler 2017'de çökmüş, ardından herhangi bir resmi görüşme yürütülmemişti. 

2020'de Ersin Tatar'ın göreve gelmesinin ardından KKTC'nin konuyla ilgili politikası, iki devletli çözüm üzerine şekillenmişti.

AB dış politika şefi Josep Borrell, geçen ay yaptığı açıklamada görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesini istediklerini söylemişti.

Tatar, "Nasıl bana bu kadar saygısızlık ederek, federal anlaşmanın tek yol olduğunu söylüyorsunuz? Bundan daha fazlası olmalı. Kıbrıslı Rumlar bunu söylese, saygı duyarım. Ama AB ve BM'nin böyle açıklamalar yapması tarafsızlıklarına gölge düşürmüyor mu? Daha tarafsız olmalarını bekliyoruz ve öyle olmamaları beni üzüyor" diye konuştu.

Adada varılacak olası bir anlaşmanın sürdürülebilir olması gerektiğini belirten KKTC lideri, "Burada yaşıyoruz, sorunu biliyoruz. Gelecekteki herhangi bir anlaşmanın adil, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Adaki Türk askeri varlığının Kıbrıslı Türklerin güvende hissetmesinin tek yolu olduğunu belirten Tatar, "Avrupalı hissediyoruz ama Türkiye'den ayrılamayız. Orası bizim anavatanımız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın perşembe günü Atina'da Yunanistan lideri Kiryakos Miçotakis'le yaptığı görüşmede Kıbrıs konusu da gündeme gelmişti. 

Miçotakis çözüm içim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını işaret ederken, Erdoğan adanın gerçeklerine göre hareket edilerek kalıcı bir çözüm bulunması çağrısı yapmıştı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Hristodulidis de Türkiye'yle Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin adadaki çözüme katkı sağlayabileceğini söylemişti.


Independent Türkçe, Politico, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU