Rus basınında Gazze savaşı: "BMGK felç olurken devasa savaş makinesi İsrail'in binlerce kişiyi öldürdüğünü görüyorlar"

Gazze savaşının 64. gününde Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Fotoğraf: Mohammed Dahman/AP

Independent Türkçe için 9 Aralık Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

Kolombiyalı lider, Gazze'deki ateşkes tasarısını veto etmenin kabul edilemez olduğunu söyledi

Gustavo Petro, "Amerika'da demokrasi ve barış" adına soykırıma izin verilmemesi gerektiğini vurguladı

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Gazze Şeridi'nde ateşkese ilişkin BM kararlarına veto uygulanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Petro, sosyal ağ X'te (eski adıyla Twitter) "Bu, yeryüzünde bir dehşettir. BM vetosu bunun olmasına izin vermek için kullanılamaz. Nazileri Nürnberg'de iskeleye getiren ruh yeniden canlandırılmalıdır" diye yazdı.

Petro, "Amerika'da demokrasi ve barış" adına bölgenin "dünyanın hiçbir yerinde soykırıma" izin veremeyeceğini sözlerine ekledi.

Daha önce ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisini kullanmış ve BAE tarafından hazırlanan, Filistin-İsrail çatışma bölgesinde derhal ateşkes talep eden insani karar taslağını engellemişti. Rusya ve Çin'in de aralarında bulunduğu 15 Güvenlik Konseyi üyesinden 13'ü karara oy verirken, İngiltere çekimser kaldı. 
 

 

Çin, BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin alaycılığına ve çifte standartlarına dikkat çekti

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Filistin-İsrail çatışma bölgesinde ateşkes talep eden kararı Washington'un veto etmesinin Pekin'i hayal kırıklığına uğradığını kaydetti

ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin-İsrail çatışma bölgesinde ateşkes talep eden BAE kararını veto etmesinden sonra cuma günü, Çin'in BM daimi temsilcisi Zhang Jun, "ABD'nin Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin tutumu, dünyaya çifte standart ve şüpheciliğin bir örneğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

"Çatışmaların tırmanmasını önlemeyi savunurken kavgaların devamına göz yummak, kendini kandırmaktır. Kadınların, çocukların ve insan haklarının korunmasından söz edip kavgaların devamına göz yummak son derece alaycı bir tutumdur. Bütün bunlar bize ne kadar çifte standart olduğunu gösteriyor" dedi.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

DSÖ ülkeleri İsrail'i Gazze'deki yardım çalışanlarını korumaya çağırıyor 

Dünya Sağlık Örgütü'ne üye 10'dan fazla ülke, İsrail'i uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya ve Gazze Şeridi'ndeki yardım çalışanlarını korumaya çağıran bir karar taslağı sundu.

Karar metninin pazar günü DSÖ İcra Kurulu'nun özel oturumunda değerlendirilmesi bekleniyor.

Karar metni belgesi, Cezayir, Bolivya, Çin, Mısır, Endonezya, Irak, Ürdün, Lübnan, Malezya, Fas, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen tarafından hazırlandı.

Belgeyi, DSÖ gözlemci statüsündeki Filistin Yönetimi'nin temsilcileri de imzaladı.

Açıklamada "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki felaket niteliğindeki insani durum ve özellikle Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlar hakkında ciddi endişeler" ifade ediliyor.

DSÖ üyeleri, İsrail'i görevdeki tıbbi ve insani çalışanların yanı sıra hastaneler ve diğer tıbbi tesislere "saygı duymaya ve korumaya" çağırdı.


Filistin Yönetimi ABD vetosunu kınadı 

Filistin Yönetimi'nin BM temsilcisi Riyad Mansur, ABD'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısı yapan Güvenlik Konseyi karar taslağını veto etmesini üzücü olarak nitelendirdi.

Mansur, "BM sistemine öfkeli ve hüsrana uğramış halkımız gibi biz de üzgünüz […] Haklı olarak üzgünler, kızgınlar ve hüsrana uğramışlar çünkü Güvenlik Konseyi felç olurken bu devasa İsrail savaş makinesinin binlerce kişiyi öldürdüğünü görüyorlar" dedi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de benzer bir açıklama yaptı.

Iştiyye, "Güvenlik Konseyi'nin saldırıyı durdurmadaki başarısızlığı bir rezalettir ve öldürmeye, yok etmeye ve yerinden etmeye devam etmek için yeni bir izindir. Veto hakkının kullanılması, sivillerin hayatını önemsediğini iddia edenlerin ikiyüzlülüğünü açığa çıkarıyor" dedi.

Iştiyye, karara oy veren ülkelere teşekkür etti ve onları insani yardım sağlama çabalarının yanı sıra, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurma çabalarına devam etmeye çağırdı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU