Rusya'nın petrol gelirleri, savaş öncesindeki rakamları geçti

"Gölge filolar kullanıyorlar"

Rusya'nın dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda (Reuters)

Rusya'nın aylık petrol geliri ekimde 11,3 milyar dolara ulaşarak, savaş öncesi dönemi geride bıraktı.

Bu rakam Rusya'nın nisandan ekime kadar petrol gelirlerini neredeyse ikiye katladığını ve ekimde elde ettiği net gelirin yüzde 31'ini petrolden kazandığını ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg'ün araştırmasına göre, Rus petrolünün yüzde 70'i, G7 ülkelerinin uyguladığı tavan fiyat uygulamasını aşmak için gölge filolarla taşındı.

G7 ülkeleri Aralık 2022'de Rus petrolü için varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulamasına başlamıştı. 

Tavan fiyat uygulaması, Rus petrolünün G7 ve Avrupa Birliği ülkelerine ait tankerlere, sigorta şirketlerine ve kredi kurumlarına satışında en fazla 60 dolar fiyat biçilmesini öngörüyordu.

Moskova yönetiminin petrol ihracatında Çin ve Hindistan'ı ana rota olarak belirlediği hatırlatılan haberde, Rusya'nın 2023 boyunca günde 3,5 milyon varil ihracat yaptığı ifade edildi.

Bloomberg'ün araştırmasında, Rus limanlarından kalkan petrol yüklü birçok geminin sahte şirketlere kayıtlı olduğu ve bu şirketler üzerinden sigortalandığı iddia edildi. 

Kremlin yönetiminin bu yolla tavan fiyat uygulaması ve Batı yaptırımlarını deldiği öne sürüldü.

Haberde İran'ın petrol ihracatı yapabilmek için uzun yıllardır benzer şekilde gölge filolar kullandığına dikkat çekilirken, Rusya'nın da aynı taktiği kullanmasının paralel bir endüstri yaratabileceği ifade edildi.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi'nden Eddie Fishman konuyla ilgili, "Gölge filolar ve Batılı deniz sigortacılığı şirketlerinin diğer alternatifleri yeni değil. İran yıllardır bunu kullanıyor. Şimdi Rusya gibi büyük bir üreticinin de bu yola gitmesiyle, çok daha yaygınlaştılar" ifadelerini kullandı.

Financial Times gazetesi, Batılı yetkililere dayandırdığı 14 Kasım tarihli haberinde, Rusya'nın doların altında neredeyse hiç petrol satmadığını bildirmişti. 

ABD Hazine Bakanlığı, 12 Ekim'de tavan fiyat uygulamasını deldikleri suçlamasıyla 8 petrol tankeri için yaptırım kararı almış, yaklaşık 100 gemi için de soruşturma yürütüldüğü ifade edilmişti.


Independent Türkçe, Moscow Times, Kyiv Post, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU