Esequibo'da gerginlik tırmanıyor: Venezuela sınıra askeri yığınak yapıyor

Brezilya da alarma geçti

Maudro, referandum sonrasında yaptığı açıklamada, Venezuela'nın Esequibo bölgesindeki hak iddiasından vazgeçmeyeceğini söylemişti (AP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, tartışmalı referandumun ardından Guyana'nın Esequibo bölgesi sınırına asker gönderdiği bildirildi.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'in aktardığına göre Maduro'nun emriyle Esequibo sınırına yakın noktadaki Puerto Barima bölgesine asker konuşlandırıldı. Haberde, bölgeye zırhlı araçların da gönderildiği belirtilirken, kaç askerin görevlendirildiğine dair bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC de Brezilya'nın Venezuela sınırına asker sevk ettiğini bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Venezuela'nın Esequibo'ya asker sokması durumunda zorlu arazi koşulları nedeniyle Brezilya topraklarından geçmesi gerekeceğine dikkat çekilerek, bunun bölgedeki tansiyonu daha da artırdığı yazıldı. 

Brezilya ordusuna ait zırhlı araçlarla askerlerin, Guyana ve Venezuela'ya sınırı olan Roraima eyaletinin başkenti Boa Vista'dan gönderildiği aktarıldı. 

Venezuela'da petrol ve doğalgaz açısından zengin Esequibo bölgesinin ülke sınırlarına dahil edilmesi için 3 Aralık'ta referandum düzenlenmiş, Maduro hükümetine yüzde 95 oranında destek çıkmıştı. 

Bunun üzerine mecliste salı günü alınan kararla, Esequibo'nun Karakas yönetimine bağlı özerk bir bölge haline getirileceği duyurulmuştu. 

Maduro, lideri olduğu Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nden (PSUV) Alexis Rodriguez Cabello'yu bölgenin yöneticisi olarak atadığını da bildirmişti. Karakas yönetimi ayrıca Esequibo'da faaliyet gösteren petrol şirketlerine de bölgeyi terk etmeleri için üç ay süre vermişti. Söz konusu firmalar arasında ABD'li petrol devi ExxonMobil da yer alıyor. 
 


Esequibo ihtilafı

Venezuela'yla Guyana arasındaki Esequibo anlaşmazlığı, Guyana'nın 1831-1966'da BK sömürgesi olduğu döneme dayanıyor. 

Guyana'nın yüzde 75'ini oluşturan bölge Yunanistan'dan daha büyük yüzölçümüne sahip. 

Birleşmiş Milltler'in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), referandumdan önce 1 Aralık'ta açıkladığı kararda, Venezuela'dan Guyana idaresindeki bölgelerde mevcut durumu değiştirecek eylemlerden kaçınmasını istemişti.


Independent Türkçe, BBC, El Pais, RT

DAHA FAZLA HABER OKU