15 yıldır tutuklu bulunan eski Peru lideri 85 yaşında tahliye edildi

Fujimori, 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

Doktorlar Alberto Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor hazırladı (AFP)

Eski Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori, 15 yıl tutuklu kaldıktan sonra bugün tahliye edildi.

Başkent Lima'daki Barbadillo Cezaevi'nden salıverilen Fujimori'yi karşılamaya yüzlerce destekçisi geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peru Yüksek Mahkemesi, 85 yaşındaki Fujimori hakkında 6 yıl önce verilen af kararının yürürlüğe koyulmasına karar vermişti.

Eski Peru lideri, hakkındaki yolsuzluk ve insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fujimori cezaevini tıbbi bir maske ve iki çocuğunun fiziksel desteğiyle terk ederken, bindiği araç destekçileri tarafından sarıldı.

Eski Peru liderinin çocuklarından biri olan Keiko Fujimori son seçimlerde devlet başkanlığına aday olmuş ancak küçük bir farkla kaybetmişti.

Peru siyasetinin en tartışmalı figürlerinden biri olarak görülen Fujimori, destekçileri tarafından ülkeyi ekonomik çöküş ve terörden kurtaran isim olarak görülüyor. 

Muhaliflerse eski Peru liderini, kendi iktidarını sağlamlaştırmak için ülkenin demokratik kurumlarını erezyona uğratan otoriter bir lider olarak tanımlıyor.

Japonya göçmeni bir ailenin çocuğu olan Fujimori, 1990-2000'de Peru Devlet Başkanı olarak görev yapmış ve otoriter yönetimi sırasında iki ayaklanmayla karşı karşıya kalmıştı. 

Fujimori'nin iktidarı sırasında yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 69 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

2000'de Peru Parlamentosu tarafından görevinden azledilen Fujimori önce Japonya'ya kaçmış ve burada faks yoluyla istifasını sunmuştu. 2007'de gittiği Şili tarafından iade edilen Fujimori, 2009'da tutuklanmıştı.

Eski Peru lideri, rüşvet, görevi kötüye kullanma ve insan hakkı ihlalleri gibi suçlamalarla 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fujimori, devlet içinde kurulan ölüm mangalarının işlediği 25 cinayetten sorumlu tutulmuştu.

Dönemin Peru lideri Pedro Pablo Kuczynski, Aralık 2017'de sorunları nedeniyle cezaevinden hastaneye nakledilen Fujimori hakkında af kararı vermişti.


Independent Türkçe, BBC, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU