Maduro'dan tartışmalı referandumun ardından Guyana'da petrol arama talimatı

Petrol şirketlerine bölgeyi terk etmeleri için üç ay süre verildi

Essequibo'nun Venezuela'ya katılması için yapılan referandumda yüzde 95 "evet" oyu çıktı (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, tartışmalı referandumun ardından ülkedeki şirketlere Guyana'nın Essequibo bölgesinde petrol, gaz ve maden aranması talimatı verdi.

Maduro yönetimi petrol zengini bölgede hak iddia etmiş, geçen haftasonu düzenlenen referandumda Venezuela halkı egemenlik iddiasını destekleme kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maduro konuyla ilgili açıklamasında, "Essequibo bölgemizde petrol, gaz ve maden araması ve çıkarılması için gerekli işletme lisanslarını hemen çıkaracağım" ifadelerini kullandı.

Venezuela lideri ayrıca devlet şirketlerinin bölgede hizmet verecek yerel alt birimlerinin kurulması talimatı da verdi.

Venezuela Parlamentosu'na Essequibo bölgesinin ülkeye bağlı bir bölge olarak ilan edilmesi için kanun tasarısı yollayan Maduro yönetimi, halihazırda bölgede faaliyet gösteren petrol şirketlerine de Essequibo'yu terk etmeleri için üç ay süre verdi.

Venezuela uzun yıllardır Essequibo bölgesinde hak iddia ediyor. Guyana'nın yüzde 75'ini oluşturan bölge Yunanistan'dan daha büyük yüzölçümüne sahip.

Karakas yönetimi bölgenin, yüz yıldan uzun süre önce sınırlar çizilirken Venezuela dışında bırakıldığını öne sürüyor.

Guyana ise referandumun bölgenin ilhakı için bir bahane olarak kullanıldığı iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.

Mahkeme cuma günü (1 Aralık) aldığı kararla, Venezuela'nın konuyla ilgili yargı kararı netleşene kadar bölgenin yapısını değiştirecek herhangi bir adım atmamasını istedi.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU