Kurtulmuş: Kadın ve erkeği birbirinden ayırt etmek bir cahiliye adetidir

"Önümüzdeki dönemlerde Türk kadınlarının çok daha güçlü bir temsille TBMM içerisinde yer almasını arzu ediyoruz, bunun için hep beraber çalışıp gayret göstereceğiz"

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının 89. Yıl Dönümü Programı'nda konuştu.

Kurtulmuş, Türk milletinin zihin kodlarında, kadının, yönetimde var olan, sözü dinlenen, aile içerisinde ve toplumun diğer kesimlerinde itibar edilen, bu anlamda her zaman toplumun içerisinde aktif bir şekilde yer aldığını ifade etti.

"Tempo tutularak dışarıya atıldığını dün gibi hatırlıyoruz"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kadınların seçilme hakkını elde etmeleri üzerine 18 kadın milletvekilinin Mecliste yer aldığını ve kadınların temsil oranının yüzde 4,2 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Şu andaki TBMM'de kadın milletvekili arkadaşlarımızın oranı yüzde 20,1. Büyük bir merhaledir ama yeter mi? Yetmez. Önümüzdeki dönemlerde Türk kadınlarının çok daha güçlü bir temsille TBMM içerisinde yer almasını arzu ediyoruz, bunun için hep beraber çalışıp gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Kadının sadece siyasette değil hayatın her alanında var olmasının esas olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Bunun için Türk kadınının önündeki bütün ayrımcılıkların kaldırılması, siyasetin başından beri bir numaralı ödevi olmuştur ve bundan sonra da öyle olmak zorundadır. Türk kadınlarının, eğitim, istihdam, özellikle kamu görevi alanında, özellikle milletvekili seçilerek TBMM'de temsil edilme noktasında maalesef zaman zaman fevkalade yanlış kesintilerin muhatabı olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede 28 Şubat sürecinde yaşananları sadece bir hatırlatma olarak gündeme getirmek istiyorum. O zaman bir tek milletvekiline dahi müsaade edilmediğini, tempo tutularak dışarıya atıldığını dün gibi hatırlıyoruz. Aynı şekilde bir tek öğretim üyesine müsaade edilmediğini, üniversitelerin dışına atıldığını, benzer şekilde bırakın kamu görevi yapan başörtülü insanların varlığına tahammül edememek, ülkenin halk oyuyla seçilmiş olan başbakanının eşinin bile resmi toplantılara sokulmadığı zamanları dün gibi hatırlıyoruz. Ümit ediyoruz ve öyle inanıyoruz ki bir daha Türkiye, böylesine çağ dışı günlere geri dönmeyecektir. Türk kadını, ister kültürel ister yaşam tarzı farklılıklarıyla, ne olursa olsun farklılıklarıyla toplumun içinde yer alacak, eğitim alanında iş, kültür, sanat, spor dünyasında, hiç şüphesiz siyaset dünyasında da layık olduğu yeri alacaktır.

"Kadın haklarından bahsetmek aileyi zayıflatmaz"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kadın ve erkek rol çatışması üzerine oturan bir aile anlayışının, Türk toplumsal yapısına ve kültürel kodlarına uygun olmadığını söyledi.

Kadın ve erkeğin, hayatta rekabet içerisinde, hatta düşmanlık ilişkisi içerisinde iki unsur olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Tam tersine toplumu bütünleştiren, aile yapısını oluşturan, bunun dışında da ana direğini oluşturan, birbirlerinin rollerini tamamlayan, aynı toplumsal şemsiye altında bulunan bir bütünün parçalarıdır" diye konuştu.

Kadın haklarından bahsetmekle aile değerlerinden bahsetmenin, sanki birbirleriyle çelişen, çatışan ve rekabet eden iki farklı siyasal alanmış gibi ele alındığını ifade eden Kurtulmuş, "Kadın hakları, her bakımdan yaradılışta erkekle eşit haklara sahip olan kadının, eksiltilmiş olan haklarının yerli yerine oturtulması, hakkının teslim edilmesi için verilen büyük ve ortak mücadelenin ortak adıdır. Bu anlamda kadın ve erkeği ya da toplumun farklı kesimlerini ayırt etmek, bir cahiliye adetidir" dedi.

Numan Kurtulmuş, kadın haklarıyla ailenin gelişmesini de birbirinin rakibi iki alan olarak görmenin yanlış ve tutarsız bir tavır olduğuna işaret ederek, kadının güçlü olmasının, ailenin zayıflaması anlamına gelmediğini; ailenin güçlendirilmesinden bahsetmenin de kadını zayıflatmak anlamına hiç gelmediğini söyledi.

Kurtulmuş, "Hakim olan modern öğretinin aksine kadın haklarından bahsetmek aileyi zayıflatmaz, aile değerlerinden bahsetmek de kadını zayıflatmaz, geriletmez. Onun için diyoruz ki 'güçlü aile güçlü kadın.' Bunlardan bir tanesi zayıf olursa toplumun ayağı aksak olur. İnşallah güçlü aile güçlü toplumu ortaya çıkarmak için çalışacağız, gayret edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde kadınların haklarının ve ailenin daha güçlü hale getirilmesi için çalışmalar gerçekleştireceklerini dile getiren Kurtulmuş, "İnşallah bu toplantılar vesilesiyle 'Sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye Yüzyılı'nın, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının kadınlar için çok daha güçlü, başarılı, fırsatların ortaya çıkarıldığı yeni bir dönem olmasını temenni ediyorum." dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, törenin sonunda AK Parti Kurucu Üyesi ve 22. Dönem Ankara Milletvekili Remziye Öztoprak'a plaket verdi.

Öte yandan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindekiler, program öncesinde "Gazze'de Kadın Olmak" adlı fotoğraf sergisini gezdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU