Mandela'nın torunundan Britanya Kraliyet Ailesi'ne tazminat çağrısı

Aktivist, tazminatlardan önce Kraliyet Ailesi'nin sömürgecilikteki rolünün "kabul edilmesini" istediğini söyledi

(Reuters)

Nelson Mandela'nın torunu, Britanya Kraliyet Ailesi'ne Afrika'daki sömürgecilik nedeniyle tazminat ödeme çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazar ve iklim aktivisti olan Ndileka Mandela, Sunday with Laura Kuenssberg'e, Britanya'yı Afrika'nın bazı bölgelerinin sömürgeleştirilmesindeki rolünü kabul etmeye çağırdı ve "iklim apartheid"ından sömürge mirasının acı verici bir artçı dalgası diye söz etti.

Dubai'de düzenlenen Cop28 iklim konferansında yaptığı konuşmada, "Keşke ülkeleri sömürgeleştirmek için onlara yapılanlar kabul edilse çünkü siyahlar olarak kültürümüz söz konusu olduğunda sömürgeleştirme yüzünden hâlâ çok acı çekiyoruz" dedi.

Bu yüzden öncelikle evet, sizi millet olarak yerinizden ettiğimizi kabul ediyoruz gerçeğinin itiraf edilmesi gerekiyor. Ondan sonra tazminatı konuşabiliriz.

Kraliyet Ailesi'nden tazminat isteyip istemeyeceği baskılarına şöyle yanıt verdi:

Evet, isterim. İyileşmenin başlayacağı yer orası.

Eğer yanınızdaki kişiyle tartışıyor ve anlaşmazlığa düşüyorsanız, masaya oturup kendi payınıza düşeni kabul ettiğinizde, her iki taraf da ne olduysa hayal kırıklığındaki payını kabul eder, işte o zaman iyileşme başlar. Eğer bu gerçekleşirse, iyileşme kesinlikle başlayacak.

 

Ndileka Mandela
Mandela, tazminattan önce Kraliyet Ailesi'nin sömürgecilikteki rolünün 'kabul edilmesini' istediğini söyledi (BBC)


Ndileka'nın açıklamaları, Kral Charles'ın sömürgecilik dönemindeki adaletsizliklerden duyduğu pişmanlığı dile getirdiği tarihi konuşmasında Britanya'nın Kenya'yla olan ilişkisinin "acı verici yönlerini" kabul etmesinden iki ay sonra geldi.

Charles o zaman şöyle demişti:

...uzun ve karmaşık ilişkimizin en acı verici dönemlerini de kabul etmeliyiz. Geçmişte yapılan yanlışlar büyük üzüntü ve derin pişmanlık sebebidir. Bunlar, bağımsızlık ve egemenlik için acı verici bir mücadele veren Kenyalılara karşı işlenen iğrenç ve haksız şiddet eylemleriydi. Ve bunun için hiçbir mazeret olamaz.

Prens Archie'nin ten rengiyle ilgili endişelerini dile getirdiği söylenen "kraliyet ırkçısı" iddiasının yeniden tartışılmaya başlandığı bu haftada, Mandela'ya daha sonra Prens Harry ve Meghan Markle'a gösterilen muamele soruldu.

Kraliyet muhabiri Omid Scobie'nin kraliyet ailesi hakkında yazdığı, Endgame adlı yeni kitabın Felemenkçe çevirisinde kraliyet ailesinden iki kişinin (Kral Charles ve Galler Prensesi) adları yer almıştı.

Bu isimleri kitabın İngilizce versiyonuna yazmayan Scobie, Hollanda'da yayımlanan versiyona da eklemediğini söylüyor.

Mandela, Sussex Dükü ve Düşesi'nin Birleşik Krallık'ta ırkçılık kurbanı olduklarını düşünüp düşünmediği sorusu üzerine şunları söyledi:

Harry ve Meghan'ın kendi seslerini bulmaları gerektiğine inanıyorum, tıpkı büyükbabamın da kendi sesini bulması gerektiği gibi. Diğer herkes kadar onlara da endişeleri ne olursa olsun seslerini duyurabilecekleri bir alan tanınmalı.

Harry ve Meghan'ın çocuklarının ayrımcılığa uğrayıp uğramadıkları konusunda konuşamam çünkü bu konuda birinci elden bilgiye sahip değilim. Ancak... Harry'nin istediği her şeyi dile getirmesine ve kendi yolunu seçmesine izin verilmeli.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU