Nikaragualı kainat güzeli nasıl Ortega rejimine direnişin sembolü oldu?

Kainat güzeli Sheynnis Palacios'un ülkeye dönüşüne izin verilip verilmeyeceği bilinmiyor

Palacios, Avustralya, Porto Riko, Kolombiya ve Tayland güzellerini geride bırakarak 72. Miss Universe güzellik yarışmasında kainat güzeli seçilen isim olmuştu (Reuters)

Birkaç hafta önce El Salvador'da yapılan güzellik yarışmasında kainat güzeli seçilen Sheynnis Palacios ülkesi Nikaragua'da Daniel Ortega rejimine karşı direnişin sembolü oldu. 

2018'deki kanlı gösterilerin ardından ilk kez Palacios'un zaferini kutlamak için sokağa dökülen kalabalıklar polis müdahalesiyle karşılaştı.

Nikaragua yönetimi ilk olarak Palacios'u kutlayan bir mesaj yayımlamış olsa da daha sonra kutlama yapan kalabalıklara müdahale etme kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir güzellik yarışmasının bu şekilde bir siyasi dalgalanma yaratması, Palacios'un da 2018'deki gösterilere katıldığının ortaya çıkmasına ve rejim muhaliflerinin 23 yaşındaki kainat güzelini umut ve başkaldırı sembolü olarak görmesine bağlanıyor.

Birçok Nikaragualı gibi yoksul bir aileden gelen Sheynnis Palacios'un 2018'deki gösterilerde çekilen fotoğrafı güzellik yarışmasından hemen önce ortaya çıkmış ve sosyal medyada viral olmuştu.

2018'de 78 yaşındaki devlet başkanı Daniel Ortega'nın görevi bırakması talebiyle sokağa çıkan onbinlerce Nikaragualı polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. 

Üç ay süren gösterilerde 320'den fazla kişi hayatını kaybetti ve Ortega'nın iktidarını korumasıyla birlikte ülkedeki baskının dozu biraz daha arttı.

Palacios kainat güzeli seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada hiçbir siyasi mesaj vermedi ancak kıyafet seçimi birçok vatandaşı için manidardı. Kainat güzeli sahneye beyaz elbisesi ve mavi peleriniyle çıkarken, birçok izleyici bunun ülkenin 2018'de yasaklanan bayrağına bir gönderme olduğunu düşündü.

Kosta Rika'da yaşayan Nikaragualı sosyolog sonrasında yaşananları, "Bir sürprizdi ve tüm ülkede sevinç gösterilerini tetikledi. 2018'den beri Nikaragualılar bir polis devletinde yaşıyor. Son olarak ibadet etmek için toplanmalarına bile izin verilmedi. Ama Sheynnis kazandığında insanlar bayraklarla sokağa çıkarak ulusal marşı söylemeye başladı" sözleriyle aktardı.


Ancak güzellik yarışması zaferiyle sokağa dökülen 6 milyon nüfuslu ülkenin yaşadığı sevinç Ortega yönetimini rahatsız etti.

Ortega'nın eşi ve başkan yardımcısı Rosario Murillo, yaptığı açıklamada "darbecilerin Miss Universe'ü kutlama bahanesiyle provokasyon planladıklarını" öne sürdü.

Dahası Miss Universe güzellik yarışmasının Nikaragua haklarını elinde bulunduran Karen Celebertti'nin ülkeye geri dönmesi yasaklandı. Polisten yapılan açıklamada Celebertti'nin eşi ve oğlunun hükümete komplo kurma suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. Polis açıklamasında güzellik yarışması organizasyonunun, "kutlamaları siyasi pusuya dönüştürmek için dış güçler tarafından organize edildiği" öne sürüldü.

Sheynnis Palacios'un ülkeye dönüşüne izin verilip verilmeyeceğiyse henüz belirsizliğini koruyor. Kainat güzelinin tacını giydikten sonra ülkeye dönmediği ve New York'ta olduğu ifade edildi.

İnsan Hakları Gözlemevi'nin Amerika kıtası yardımcı direktörü Juan Pappier, Guardian'a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Hükümet endişeli görünüyor. Zayıflıktan değil paranoyadan. Kendileriyle tam olarak aynı hizada olmayan her şeyden korkuyorlar. Ülkedeki hakların ve özgürlüklerin tamamen imha edildiğini gördük. 300'den fazla kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. Sivil toplum örgütlerinin yarısı kapatıldı ve cezaevinde halen 80'den fazla siyasi tutuklu var.

2018'deki gösterilerin ardından bazı üniversitelerin kapatıldığını ve Katolik Kilisesi'nin dahi yargılandığını hatırlatan Pappier, "Bugün Nikaragua'da sivil bir yaşamdan bahsetmemiz mümkün değil. Mutlak bir baskı var. Sistematik baskı ve uluslararası izolasyon konusunda burası kıtamızın Kuzey Koresi" diye konuştu.

2018'deki gösterilerin ardından en az 600 bin Nikaragualı ülkeyi terk ederek, ABD ve Kosta Rika'ya göçtü. 

Nikaragua yönetimi geçen hafta da, insan hakkı ihlalleri konusundaki eleştirileri reddederek Amerikan Devletleri Örgütü'nden tamamen çekilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU