Eski Afganistan Eğitim Bakanı: "Taliban, kız çocuklarına eğitim yasağını kaldırabilir"

"Taliban içinde kararın geri alınmasını isteyen çok kişi var"

Taliban'ın kadınlara ve kız çocuklarına getirdiği eğitim yasağı, ABD'nin yanı sıra Türkiye'den de tepki toplamıştı (AFP)

Eski Afganistan Eğitim Bakanı Rangina Hamidi, Taliban yönetiminin kız çocuklarına getirdiği okul yasağını kaldırabileceğini söyledi. 

Birleşmiş Milletler Kız Çocuklarının Eğitimi Girişimi'nin (UNGEI) 2 Kasım'da İstanbul'da düzenlediği toplantıda konuşan Hamidi, Taliban'ın yönetim kadrosunda eğitim yasağına ilişkin çatlaklar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: 

Taliban yekpare bir yapı değildir. Diğer tüm gruplarda olduğu gibi Taliban içinde de görüş ayrılıkları söz konusu. Taliban'da özellikle kız çocuklarının eğitiminin yasaklanmasıyla ilgili kararnamenin geri alınmasını destekleyen çok sayıda kişi var.

Hamidi, Afganistan'ın yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun yarısının kadın ve kız çocuklarından oluştuğuna dikkat çekerek, sorunun çözümü için uluslararası kamuoyunun ve yabancı devletlerin Taliban'la diyaloğu sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Eski bakan, sözlerine şöyle devam etti: 

Önceden ABD hükümeti, müttefikleri ve uluslararası kuruluşlarla birlikte Taliban'la siyasi görüşmeler yürütüyordu. O halde aynı küresel toplum bugün neden Taliban'la çalışmakta sorun yaşıyor?

Hamidi, Taliban yönetiminin okulların masraflarını karşılamakta zorlandığını, bazı yerlerde erkek çocuklarının da okula gidemediğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

45 yaşındaki eski bakan, ülkedeki medreselerin genellikle dini eğitimle özdeşleştirildiğini fakat buraların tarihsel açıdan önemli eğitim merkezleri olduğunu belirtti. Hamidi, camilerin standart müfredatın öğretildiği eğitim yerleri olarak değerlendirilebileceğini de savundu.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Hamidi'nin açıklamalarının toplantıda farklı şekillerde karşılık bulduğunu vurguladı.

Toplantıya katılan Kadın Koalisyonu'ndan Selma Acuner, medreselerin okullara gitmesi yasaklanan kız çocukları için eğitim fırsatı sağlayabileceğini belirtirken, "Dini eğitim merkezlerinin resmi eğitim kurumlarının yerini almasını bekleyemeyiz" dedi.
 

rangina hamidi.jpeg
2020'den beri Eğitim Bakanı olarak görev yapan Hamidi, Taliban yönetimi ele geçirdiğinde bir süre Afganistan'da kaldıkta sonra ailesiyle ABD'ye gitmişti (Reuters)


ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti. Örgüt, 11 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamasıyla da tepki toplamıştı. 

Buna ek olarak Taliban, kadınların üniversiteye gitmesini ve birçok işkolunda çalışmasını da yasaklamıştı. 

Öte yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) marttaki haberinde, eğitim yasaklarının örgüt içinde ihtilaf yarattığına dikkat çekilmiş, Taliban lideri Molla Heybetullah Ahundzade'nin uygulamayı değiştirmesi için içerden baskıya uğradığı öne sürülmüştü.


Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU