Nijer cuntası, Avrupa'ya göçü engelleyen yasayı iptal etti

"İnsan kaçakçıları da serbest bırakılacak"

AB'nin, Afrika'dan göç dalgasına karşı politikasını sekteye uğratan kararla ilgili nasıl bir adım atacağı henüz belli değil (AFP)

Nijer'de cunta, göçmenlerin yasadışı yollarla Avrupa Birliği'ne (AB) gidişinin engellenmesi için 2015'te yürürlüğe konan yasayı uygulamadan kaldırdı.

Cunta lideri Abdurrahman Tiani, 25 Kasım'da yayımladığı açıklamada yasanın "Nijer devletinin ve halkının çıkarlarını gözetmediği" gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu. 

Ayrıca açıklamada, söz konusu kanun kapsamında haklarında hapis cezası verilen insan kaçakçılarının serbest bırakılacağı da ifade edildi. 

Kanun, göç meselesinde AB'yle yakından çalışan eski Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum hükümeti döneminde yürürlüğe konmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tiani öncülüğünde 26 Temmuz'da düzenlenen darbeyle görevden indirilmişti. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 29 Temmuz'daki açıklamasında cuntayı tanımadıklarını, Nijer'le yürütülen güvenlik işbirliğiyle ülkeye gönderilecek tüm yardımların askıya alındığını duyurmuştu. 

ABD merkezli haber ajansı AP'nin aktardığına göre, Libya ve Akdeniz üzerinden AB'ye gitmek isteyen Afrikalı göçmenler, çoğunlukla Nijer'in Agadez bölgesini kullanıyor. Söz konusu bölgede birçok insan kaçakçısı da faaliyet gösteriyor.

Batı Afrika ve Sahra Çölü'ne açılan bu bölge, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle yabancı ülkelerden geri gönderilen göçmenler için de kullanılan bir rota.

AB, BM rakamlarına göre haftada 4 bin göçmenin kullandığı Agadez yolundan geçişleri durdurmak için Bazum'la anlaşarak, söz konusu yasanın yürürlüğe konmasını sağlamıştı. Yasa kapsamında yakalanan insan kaçakçılarına 5 yıla kadar hapis cezası veriliyordu.


Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin haberinde, cuntanın hamlesi "AB'nin Afrika'dan gelen göç akımlarını yönetme stratejisine vurulan büyük bir darbe" diye yorumladı. 

Haberde, bazı insan kaçakçılarının haftada 6 bin dolara yakın para kazandığına dikkat çekilirken, yasanın iptal edilmesinin AB'ye yeniden ciddi bir göçün başlamasına yol açabileceği değerlendirmesi yapıldı.


Independent Türkçe, APBBC

DAHA FAZLA HABER OKU