Lübnan: Güney kasabalarının sakinleri geri dönmekten korkuyor

UNIFIL: Gerilimin daha fazla artması yıkıcı sonuçlar doğuracak

Ateşkesten önceki son günde Güney Lübnan'daki Hiyam Ovası'ndaki bir bölgeden duman yükseliyor / Fotoğraf: AFP

İsrail ile Hamas hareketi arasındaki ateşkes anlaşmasının dün yürürlüğe girmesiyle birlikte güney Lübnan'daki sınır kasabalarına temkinli bir sakinlik hakim oldu. Özellikle sınıra yakın kasaba ve köylerde birçok bölge sakini, evlerine dönme konusunda korkusunu dile getirdi. Savaşın yol açtığı mal ve mahsul zararlarına tanık olunurken, bölgede hasar oranları değişkenlik gösteriyor. En büyük hasar Marvahin, Ed-Dahira ve Alma eş-Şab kasabalarında yaşanırken, yangınlar, bazı evlerin tamamen zarar görmesinin yanı sıra ormanların büyük bir kısmını yok etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasabalara ve evlere nihai dönüş konusundaki kararlar, önümüzdeki günlerde duruma bağlı olarak şekillenecek. Ateşkesin ilk günü, Tire kentindeki yerinden edilmiş ailelere, birkaç saatliğine evlerini kontrol etmek üzere güneydeki kasabalara gitme ve sonra geri gelme izni verildi. Ancak, diğer aileler, güneye gitmek için ikinci günü beklerken, bombalamaların her an yeniden başlamasından korkuluyor. Merciiyun ve Hiyam bölgelerinde yaşanan çatışmaların etkilediği aileler de benzer bir durumla karşı karşıya.

Dün Lübnanlı bir kadın, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi:

Biz ve akrabalarımız, ateşkesin devam edeceğinden daha çok emin olabilmek için Cuma günü Hiyam’a giderek evlerimizi kontrol etmeye karar verdik. Ancak şimdi orada kalmak mümkün değil. Çocuklar için kışlık kıyafetler ve diğer ihtiyaçlarla birlikte daha fazla eşya getireceğiz. Akrabalarımızın yanında kaldığımız Beyrut'a döneceğiz ve önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceğiz.

Öte yandan UNIFIL Komutanı General Aroldo Lazaro, Mavi Hat boyunca devam eden karşılıklı çatışma konusundaki endişelerini dile getirdi. Lazaro çatışmaların birçok kişinin hayatına mal olduğunu ve büyük hasara neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

Misyonumuz barışı korumak olduğundan, Mavi Hat boyunca ateş açanları bu şiddet döngüsünü durdurmaya çağırıyoruz.  Lübnan'ın güneyindeki herhangi bir gerilimi daha da tırmandırmak yıkıcı sonuçlara yol açabilir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU