Pakistan, Batı ülkelerine gitmek isteyen göçmenlerden "çıkış ücreti" talep ediyor

Ücretin 10 bin dolardan 830 dolara düşürüldüğü iddia edildi

1 Ekim'den bu yana Pakistan'ı terk eden Afganların sayısı 370 bini aştı (Reuters)

Pakistan yönetimi, Batılı ülkelere gitmek isteyen Afgan mültecilerden 830 dolar (yaklaşık 24 bin lira) "çıkış parası" talep etmeye başladı.

Pakistan daha önce belgesiz göçmenlerin ülkeyi terk etmesi için 1 Kasım'ı son tarih olarak belirlemiş ve bu tarihten sonra toplu sınırdışı işlemlerine başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede yaklaşık 2 milyon belgesiz Afgan mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor.

1 Ekim'den bu yana ülkeyi terk eden Afganların sayısıysa 370 bini aştı.

Bu mültecilerden binlercesi, 2021'de Taliban iktidarı yeniden devraldıktan sonra ülkeden kaçan Afganlardan oluşuyor. Gerekli belgelere sahip olmayan veya vizeleri sona eren göçmenlerden bazıları Batı ülkelerine gitmek için gerekli işlemlerin tamamlanmasını bekliyor.

ABD hükümeti, Pakistan'daki yaklaşık 25 bin Afgan göçmeni kabul etmeyi planlarken, Birleşik Krallık hükümetinin belirlediği rakamsa 20 bin.

Pakistan'da görevli 5 üst düzey Batılı diplomat, Guardian'a yaptıkları açıklamada talep edilen "çıkış ücretinin" şok edici olduğunu ve bir benzerinin görülmediğini söyledi.

Diplomatlardan biri, "Bunun Pakistan için ekonomik olarak çok zor olduğunu biliyorum. Ancak sığınmacılar üzerinden para kazanmaya çalışmak gerçekten çirkin. Konuyu başkentlere de aktardık. Herkesin mesajını Pakistanlı mevkidaşlarına ilettiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Bir başka diplomat, konuyla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ancak Pakistanlı yetkililerin çıkış ücretinin ilk karar olan 10 bin dolardan 830 dolara düşürüldüğünü söyleyerek endişelere yanıt verdiğini aktardı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zahra Baloch, çıkış ücreti polikasında değişikliğe gidilmeyeceğini belirtti.

Baloch, "Bu kişiler son iki yıldır burada. Sığınmacı değil, belgeleri olmayan, vizeleri sona eren göçmenler. İlgili ülkelerin vize ve onay sürecini hızlandırmalarını ve bu kişilerin mümkün olan en kısa sürede ayrılmalarını bekliyoruz" diye konuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU