Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazze savaşında 50 basın çalışanı öldürüldü

"Geçen yıl dünyada öldürülen toplam basın mensubu sayısıysa 42"

Bombardımanda öldürülen Filistinli gazeteciler Sari Mansur ve Hasona Saliem için Gazze'deki Deir Balah şehrinde pazar günü cenaze töreni düzenlenmişti (AA)

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazze savaşında 20 Kasım itibarıyla en az 50 basın mensubunun öldürüldüğünü bildirdi.

CPJ'nin dün yayımladığı raporda Gazze savaşının ilk ayının, kuruluşun istatistik tutmaya başladığı 1992'den beri basın mensupları açısından en ölümcül dönem olduğu belirtildi. 

Raporda, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı operasyonun ilk gününde 6 gazetecinin öldürüldüğü, bunun da savaşta en fazla basın işçisinin hayatını kaybettiği gün olduğu ifade edildi. 

En çok basın mensubunun öldürüldüğü ikinci günse 18 Kasım'da yaşandı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardımanlarda söz konusu tarihte 5 gazeteci öldürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, geçen yıl dünya çapında toplamda 42 gazetecinin öldürüldüğü, bu kişilerden 15'inin Rusya-Ukrayna cephesinde görev yaptığı aktarıldı.

Buna karşılık Gazze savaşının ilk 6 haftasında 50 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çekildi. Bu basın çalışanlarından 45'inin Filistinli, 4'ünün İsrailli, birinin de Lübnanlı olduğu bildirildi. İsrailli gazetecilerin, Hamas militanlarının saldırılarında öldürüldüğü ifade edildi.

CPJ'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Şerif Mansur, gazeteci ölümleriyle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmeyen İsrail'in, internet ve elektrik kesintileriyle haberlere "karartma" uyguladığını belirtti.

Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Guardian'a konuşan Mansur, ABD merkezli sivil toplum kuruluşu HonestReporting'in 8 Kasım'da yayımladığı raporu da "karalama kampanyası" diye niteledi.

Söz konusu raporda, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırılarının görüntülerini Batılı medya kuruluşlarıyla paylaşan Filistinli serbest gazetecilerin, örgütle işbirliği yaptığı öne sürülmüştü. 

Kudüs'te de ekibi bulunan HonestReporting'in raporunda adı geçen kuruluşlar arasında, BK merkezli haber ajansı Reuters, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times ve Amerikan medya kuruluşu CNN yer alıyordu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Filistinli gazetecilerin "insanlık suçu işlediğini" öne sürmüştü. 

Raporun yayımlanmasından ardından, Reuters'la Hamas saldırısının görüntülerini paylaşan Filistinli gazeteci Yaser Kudi'nin Gazze'deki evine 13 Kasım'da saldırı düzenlemişti. 4 roketin evinin yakınına isabet ettiği saldırıdan sağ kurtulan gazeteci, olayda ailesinden 8 kişiyi kaybetmişti. İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırıyı düzenleyip düzenlemediklerine dair açıklama yapmayı reddetmişti.

CPJ koordinatörü Mansur, HonestReporting'in Filistinli gazetecileri hedef göstermesini eleştirirken, İsrail yönetiminin basın mensuplarının hayatını tehlikeye attığını belirterek şunları söyledi: 

ABD, BK ve diğer Avrupa ülkeleri, gazetecilere karşı ölümcül güç kullanımını durdurması için İsrail'e baskı yapmalıdır.

 


İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si de kadın 13 bin 300 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 30 bini buldu.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, CPJ, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU