4 soruda dünyanın gözünü çevirdiği Arjantin seçimleri

Anketler seçimlerin yakın bir farkla sonuçlanacağını öngörüyor

Arjantin seçimlerinde 35 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak (Reuters)

Arjantin'de bugün milyonlarca seçmen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına gidiyor.

Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisinin devlet başkanı olabilmek için Ekonomi Bakanı Sergio Massa ve liberteryen aday Javier Milei karşı karşıya geliyor.

Peronist (Arjantin'de 1946-1955 arasında ve 1973-1974'te devlet başkanlığı görevinde bulunan Juan Peron'un politikalarına verilen isimdir) hareketin kurucularından biri olan merkez solcu Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'den boşalacak koltuğun yeni sahibi bugünkü seçimlerin ardından belli olacak.

Yeni Arjantin liderinin 10 Aralık'ta göreve resmen başlaması bekleniyor.

Neden önemli?

45 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapan Arjantin dünyanın en büyük gıda tedarikçilerinden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke, dünyanın birçok bölgesine soya, mısır, buğday ve sığır eti gibi ürünler ihraç ediyor. Ayrıca elektrikli araçların bataryalarında kullanılan geniş lityum rezervlerine sahip ülke, büyük bir petrol ve kaya gazı potansiyeline de sahip.

Derin bir ekonomik krizle boğuşan ülkenin ayrıca IMF'ye, uluslararası tahvil sahiplerine ve Çin'e milyarlarca dolar borcu var.

Seçimlerin, Latin Amerika'nın etkili ülkelerinden biri olarak kabul edilen Arjantin'in hem ekonomik hem de siyasi gidişatını belirlemesi bekleniyor.

Adaylar kim?

Arjantin'in yeni liderini belirleyecek seçimler öncesinde en dikkat çeken aday radikal sağcı Javier Milei.

Liberteryen bir ekonomist olan 53 yaşındaki Milei, rahatsız edici ve teatral seçim kampanyası nedeniyle eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski Brezilya lideri Jair Bolsonaro'ya benzetiliyor.

Seçimler öncesinde Milei'nin en büyük avantajı, derin bir ekonomik kriz içindeki ülkede hiçbir siyasi bloğa dahil olmaması. Mevcut siyasi partilerden umduğunu bulamayanların Milei'nin adaylığını desteklemesi bekleniyor.

51 yaşındaki Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise, iktidardaki koalisyonun adayı. Sisteme "testereyle girişeceğini" söyleyen Milei'nin karşısında ılımlı oyların Massa'ya gideceği tahmin ediliyor.


İlk turda ne olmuştu?

Arjantin'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Sergio Massa bir sürprize imza atarak oyların yüzde 37'sini almayı başarmıştı.

Seçim öncesi tüm anketlerin önde gösterdiği Milei ise yüzde 30'da kalmıştı.

Seçimleri yüzde 24'lük oy oranıyla üçüncü sırada tamamlayan muhafazakar adayı Patricia Bullrich'in desteğini alan Milei'nin oylarını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak Bullrich'in oylarının blok halinde radikal sağcı adaya gitmesi beklenmiyor.

İlk turda yüzde 7 oy alan Juan Schiaretti'ye oy veren seçmenlerin de ikinci turda kilit rol oynaması bekleniyor. Schiaretti bir Peronist olsa da seçim sürecinde Massa'ya muhalif bir çizgi izlemişti.

Her iki adaya da şans veren anket şirketleri, seçimin yakın bir farkla sonuçlanacağını tahmin ediyor.

Ne değişecek?

Arjantin'deki seçimler öncesinde en önemli gündem ekonomik belirsizlik.

Ülke ekonomisini baştan aşağı değiştirmeyi vadeden Milei, Arjantin pesosunun yerine ABD dolarını koymayı ve hükümete bağlı bazı kurumları kapatmayı planlıyor.

Massa'nın ekonomi planıysa işgücünü ve büyümeyi desteklemek üzerine kurulu.

Buenos Aires'te yönetimi devralacak yeni hükümeti yüzde 143'e kadar ulaşan bir enflasyon, eksi döviz rezervleri, değer kaybeden bir para birimi ve 44 milyar dolarlık IMF programı bekliyor.

Ayrıca ülkedeki parlamento seçimleri de tamamlanmış durumda. Arjantin'in yeni lideri göreve geldiğinde, Peronistler, muhafazakar blok ve Milei'nin liderlik ettiği liberteryen koalisyondan oluşan üç parçalı bir parlamentoyla beraber çalışmak zorunda kalacak.


Independent Türkçe, Reuters, New York Times

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU