AFP, Kolombiya'daki ELN gerillalarıyla konuştu: "Ateşkese rağmen şiddet sürüyor"

Silahsızlanma yanlısı olmadığını söyleyen ELN komutanı, "Kaplanın pençesi sökülür mü?" dedi

ELN gerillalarının ana karargahlarından biri Choco bölgesinde yer alıyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Kolombiya hükümetiyle ateşkes imzalayan Ulusal Kurtuluş Ordusu  (ELN) gerillalarıyla görüştü. 

ELN'nin üst düzey komutanları arasında yer alan ve kimliği Lucas olarak paylaşılan gerilla, Panama sınırında yer alan Choco bölgesindeki ormanda kendileriyle görüşmeye giden ajansla konuştu.

1964'ten beri aktif olan ELN, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun girişimiyle başlatılan barış sürecinde ağustosta devletle ateşkes anlaşması imzalamıştı. Haberde, 6 aylık bu anlaşmanın, ELN'nin yaklaşık 60 yıldır düzenlediği saldırılarda varılan en uzun süreli ateşkesi sağladığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan 35 yaşındaki ELN komutanı, devletin güvenlik güçleriyle ülkede faaliyet gösteren uyuşturucu çetesi Körfez Klanı arasında işbirliği olduğunu öne sürerek, anlaşmanın şiddet olaylarının dinmesini sağlamadığını belirtti.

Savaşçı, "Bu tür gizli anlaşmalar olduğu sürece, siyasi süreci ileriye taşımak çok zor olacaktır" dedi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 2016'da silah bırakmasıyla Latin Amerika'nın en eski gerilla hareketi haline gelen ELN'in yaklaşık 5 bin 800 savaşçısı olduğu aktarıldı.

Öte yandan haberde, ELN'nin Choco bölgesindeki ve Venezuela sınırındaki aktif birimlerinden Batı Savaşı Cephesi'nin (Frente de Guerra Occidental) Bogota yönetimiyle varılan ateşkesten rahatsızlık duyduğu da yazıldı.

Lucas ise bunların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "ELN'de karar mekanizması merkezidir. Ancak her birim kendi fikrini ifade etme özgürlüğüne de sahiptir" dedi.
 


ELN komutanı, FARC gibi silahsızlanma yanlısı olmadıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: 

Biz halkın elinin altında her zaman silah olması gerektiğine inanıyoruz. Pençeleri sayesinde kendini savunabilen bir kaplanın pençelerinin sökülmesini kim nasıl kabul edebilir?

ELN en son Premier Lig ekiplerinden Liverpool'da forma giyen futbolcu Luis Diaz'ın babası Luis Manuel Diaz'ı kaçırmasıyla gündeme gelmişti.

28 Ekim'de kaçırılan Manuel Diaz, Kolombiya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin devreye girmesinin ardından 9 Kasım'da serbest bırakılmıştı.

ELN'nin ana komutanlarından Antonio Garcia, futbolcunun babasını kaçırmakla "hata yaptıklarını" kabul etmişti.


Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU