Arjantin seçimlerinde yapay zeka savaşları

Adaylar, rakiplerinin görüntülerini farklı bağlamlarda yeniden tasarlıyor

Massa ve Milei'nin seçim ekiplerinin yapay zekayla oluşturduğu görüntüler (Instagram / @ iaxlapatria | Twitter / @JMilei)

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimleri yaklaşırken, adayların kampanyalarında yapay zekadan faydalanmaları ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Arjantin'de ikinci turu pazar günü düzenlenecek seçim maratonunun "yapay zeka için test alanına dönüştüğünü" yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez soldaki Vatan için Birlik (Union por la Patria / UP) ittifakının adayı Ekonomi Bakanı Sergio Massa'nın kampanya ekibi, bakanın fotoğraflarını yapay zeka tabanlı yazılımlarla Sovyet dönemi propaganda posterlerine benzeterek yeniden tasarladı. 

NYT, ekibin kendi yapay zeka tabanlı yazılımını üreterek Massa'yı, 1984 yapımı Hayalet Avcıları (Ghostbusters) ekibinin bir parçası olarak gösterdiğine de dikkat çekti. 

Massa'nın ekibine ait Instagram sayfasında, bakanın rakibi radikal sağcı Javier Milei'nin fotoğrafları, 1998 yapımı Vegas'ta Korku ve Nefret'in (Fear and Loathing in Las Vegas) afişi içinde paylaşıldı. 

Ayrıca Milei'nin yüzü, 1971 yapımı Otomatik Portakal'ın (A Clockwork Orange) bir sahnesine de yapay zeka aracılığıyla monte edildi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IAxlaPatria (@iaxlapatria)


Özgürlük Gelişimi'nin (La Libertad Avanza / LLA) adayı Milei ise rakibi Massa'nın görüntüsünü yapay zeka aracılığıyla Çin Komünist Partisi'nin kurucusu Mao Zedong'a benzeterek Twitter hesabından paylaştı.

Öte yandan, Massa'nın ekibinin Milei'nin yapay zekayla hazırlanmış bir "deepfake" söyleşisini yayımlaması da tartışma yarattı. Söyleşide Milei, ülkede yeni doğan her çocuğun organ mafyası için bir yatırım olarak düşünülebileceğini söylüyor. Ancak paylaşımda görüntülerin yapay zekayla üretildiği de not düşüldü.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IAxlaPatria (@iaxlapatria)


Birleşik Krallık merkezli araştırma kuruluşu Stratejik Diyalog Enstitüsü'nden Isabelle Frances-Wright, yapay zekanın seçim kampanyalarında kullanılmasının ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, "Bu kesinlikle kaygan bir zemin oluşturuyor. Halihazırda çok gerçekçi görünen şeyler, bir yıl sonra artık daha da gerçekçi hale gelecek" dedi.

Arjantin'de seçimler ikinci tura kaldı

22 Ekim'deki genel seçimlerde, UP ittifakının adayı Massa yüzde 36,68 oy alırken, 13 Ağustos'taki önseçimlerde en yüksek oyu kazanan LLA'dan Milei ise yüzde 29,98'de kalmıştı.

Ana muhalefetteki Değişim İçin Beraber (Juntos por El Cambio -Juntos) koalisyonunun adayı Patricia Bullrich de yüzde 23,83'le üçüncü sırada yer almıştı. 

Hiçbir adayın yeterli oy oranına ulaşamaması nedeniyle cumhurbaşkanı, 19 Kasım'da Milei ve Massa'nın yarışacağı ikinci turda belirlenecek.

Arjantin'de ekimde paylaşılan rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 143 artışla, son 32 yılın rekor seviyesine ulaştı. Milei ise Arjantin Merkez Bankası'nı kapatma ve ülkenin para birimini ABD dolarına çevirme vaatleriyle gündem olmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU