Birleşik Krallık'ın yeni Dışişleri Bakanı'nın Gazze'yle ilgili sözleri yeniden gündeme geldi

Birleşik Krallık'ın yeni Dışişleri Bakanı, başbakanken "yasadışı yerleşim birimlerini" de eleştirmişti

(Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) yeni Dışişleri Bakanı David Cameron daha önce Gazze'yi "esir kampı" diye nitelendirerek İsrail'in Filistin topraklarındaki "yasadışı" yerleşim birimlerini eleştirmişti.

BK'nin Muhafazakar Partili eski Başbakanı, 2010'da Türkiye'ye yaptığı bir ziyarette şöyle demişti:

Gazze'nin esir kampı olarak kalmasına izin verilemez ve verilmemeli.

Rishi Sunak'ın şoke edici atamasıyla, Brexit referandumunu kaybetmesinin ardından 7 yıl önce 10 Numara'dan (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) ayrılan Cameron siyasete çarpıcı bir şekilde geri döndü.

Cameron'ın Dışişleri Bakanlığı'na gelişi, Sunak'ın gelecek yılki genel seçimde ezici bir yenilgiye uğramamak için son bir hamle yapma girişimiyle beraber gerçekleşti.

Ancak Lord Cameron'ın "esir kampı" sözü, Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı tırmanmaya devam ederken yakıcı bir etki yaratabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK hükümeti, Hamas militanlarının ekim başında düzenlediği saldırıda 1400 kişiyi öldürüp yüzlercesini de rehin almasının ardından İsrail'in kendini savunma hakkını güçlü bir şekilde destekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sunak, yardımların ulaşması için çatışmalara "insani ara" verilmesi çağrısı yapsa da ABD gibi ülkelerle birlikte, tam bir ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındı.

2010'da Türkiye'ye yaptığı bir ziyarette Cameron, Tel Aviv'i eleştirerek İsrail'e Gazze üzerindeki kısıtlamalarını gevşetmesi çağrısında bulunmuştu.

Dönemin BK Başbakanı, "Gazze'deki durum değişmek zorunda" demişti.

İnsani yardım malları ve halk her iki yöne de hareket edebilmeli. Gazze'nin esir kampı olarak kalmasına izin verilemez ve verilmemeli.

Cameron, iş dünyası liderlerine Ankara'da yaptığı konuşmada bu yorumları dile getirmişti. Bu sözler dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Filistin'e yönelik yaklaşımını bir kez daha sertçe kınamasına yol açmıştı.

Aynı gezinin daha sonraki bir kısmında Cameron şöyle eklemişti:

Birkaç hafta önce Avam Kamarası'nda söylediğim bir şeyle Gazze tanımımı yapmıştım. Belki de bu, bir şeyi tamamen gizli tutmak istiyorsanız bunu Avam Kamarası'nda açıklamanız gerektiğinin son kanıtıdır.

O dönem Cameron'ın "Gazze'de fiilen dev bir açık hava hapishanesi varken Ortadoğu'nun barış süreci sorununu çözemeyeceğimizi herkes biliyor" dediği bildirilmişti.

Cameron kendisini "İsrail'in sıkı dostu olarak tanınan biri" diye de tanımlamıştı.

Ancak Cameron, 2016'da halen başbakanken dile getirdiği bu sözlerine şunu da eklemişti:

Bu hükümetin sürekli yaptığı ve yapmaya devam ettiği şey şu; evet, İsrail'i destekliyoruz ama yasadışı yerleşim birimlerini desteklemiyoruz.

Cameron sözlerine "Doğu Kudüs'te yaşananları desteklemiyoruz ve bu başkentin geçmişteki gibi muhafaza edilmesi çok önemli" diye devam etmişti.

Suella Braverman'ın Filistin yanlısı gösterilerde polisi taraflı davranmakla suçlayan ve onaylanmadan yayımlanan köşe yazısı nedeniyle Sunak tarafından görevden alınmasının ardından BK'nin eski Dışişleri Bakanı James Cleverly, İçişleri Bakanı olmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU