PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 12 Kasım 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Suudi Arabistan-Afrika Zirvesi Riyad'da düzenlendi

Suudi Arabistan-Afrika zirvesi Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlendi.

Afrika ülkelerine yönelik stratejik iş birliğini güçlendirerek kıtasal ekonomik entegrasyonun temellerinin atılmasının hedeflendiği zirvenin açılışını Veliaht Prens Muhammed bin Selman yaptı. Selman, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasını kınadı. 

Veliaht Prens Afrika ülkelerinde 10 yıllık periyotta 1 milyar dolar değerinde kalkınma projeleri ve kalkınma programlarının hayata geçirileceğini açıkladı.

Zirve, Suudi Arabistan-Afrika iş birliğinin yol haritasını içeren ‘Riyad Bildirgesi' planının kabul edilmesiyle sona erdi.

Bildirgeye göre, paylaşılan stratejik ortaklık, ortak çıkarlar ve coğrafi, tarihi ve kültürel bağlar temelinde, Afrika ülkeleri ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılık yinelendi. Suudi Arabistan ile Afrika ülkelerinin tarihsel bağlarına sık sık vurgu yapıldı.

Zirve kapsamında dört çalışma grubu oluşturuldu. Bunlar; Siyasi, Güvenlik ve Askeri İşlerden Sorumlu Radikalizm ve Terörizmle Mücadele Grubu, Ekonomik, Kalkınma, Ticari ve Yatırım İşleri Grubu, Kültür, Eğitim ve Uygar İletişim Grubu ile İnsani ve Sağlık İşleri Grubu.

Zirve sonuçlarının takip edilebilmesi için zirvenin bitiminden itibaren altı ay içerisinde bu grupların çalışma oturumlarına başlaması kararlaştırıldı.


Nijerya, Çek başbakanın ziyaretini İsrail'e destek gerekçesiyle iptal etti

Çekya Başbakanı Petr Fiala'nın Nijerya'ya yapacağı ziyaret, uygun diplomatik protokolün oluşturulamayacağı gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Haber kaynakları bunun göstermelik bir gerekçe olduğunu, Çek yönetiminin İsrail'e verdiği destekten ötürü ziyaretin iptal edildiğini ileri sürdü.

Çekya'nın 27 Ekim'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Gazze'de ateşkes sağlanması yönündeki karar tasarısına "ret" oyu kullanarak İsrail'i desteklemesinin, ziyaretin iptalinin altında yatan neden olduğu iddia edildi.

Çekya Başbakanı Fiala, 3 Kasım'dan bu yana Afrika'da çeşitli ülkelerde temaslarda bulunuyor. Nijerya ziyaretinin iptali sonrası Fiala'nın Kamerun programı uzatıldı.


Güney Afrika, İsrail'deki diplomatlarını geri çekti

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını çekme kararı aldı.

İletişim ve Teknoloji Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki okulları ve hastaneleri bombalamasının ve insani geçitleri kapatmasının Güney Afrika hükümetinde hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Ntshavheni, "Güney Afrika hükümeti Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını istişarede bulunmak üzere geri çekme kararı aldı" ifadesini kullandı.

İsrail'in Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'nin İsrail'e karşı çıkanlara sarf ettiği sözler rahatsızlık uyandırdı.

Bakan Ntshavheni, "İsrail'in Güney Afrika Büyükelçisinin konumu artık savunulamaz hale geliyor. Kendisi ülkemizde misafirdir, misafir gibi davranmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla, 2018'de de Tel Aviv'deki Büyükelçisini süresiz olarak geri çekmişti. O tarihten beri Güney Afrika'nın İsrail'de yalnızca bir irtibat ofisi bulunuyor.


Afrika'dan Kanarya Adalarına rekor göç

Geçen hafta bin Afrikalı göçmenin İspanya'nın Kanarya Adaları kıyılarına ulaşması sonrası tarihi göç rekoru kırıldı.

2006 yılında 31 bin 678 kişinin göç ettiği Kanarya Adalarına 2023'ün başından bu yana göç eden kişi sayısı 32 bini geçti, 2022'de göç eden kişi sayısı ikiye katlandı.  

2023'ün Eylül ayı sonuna kadar, 2022'nin rakamlarına benzer şekilde, 15 bin kişi göç etti.

Lakin Ekim ayında başlayan büyük göç hareketi sonucu kısa sürede 17 bin Afrikalı göçmen adaya

ulaştı. Kanarya Adaları'ndaki hizmetlerin aksaması sonrası İspanyol hükümeti göçmenlerin bir kısmını anakara İspanya'ya transfer etti.

Batı Afrika'da peş peşe yaşanan darbeler, güvensizlik ve küresel enflasyon sonucu göç sayısında rekor artış yaşandı.

Üstelik Kanarya Adaları'na giden rota, dünya çapındaki göçmenler için en ölümcül rotalardan biri.

2023'ün ilk altı ayında bine yakın kişi göç esnasında hayatını kaybetti.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU