Netanyahu: Hedefler belirledim ancak bunların gerçekleşmesiyle ilişkili bir zaman çizelgesi belirlemedim

Netenyahu, “Gazze’yi yönetme ya da burayı işgal etme arayışında değiliz” dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkesin Hamas Hareketi’ne teslim olmak anlamına geleceğini söyleyerek sivillerin çatışma alanlarından uzaklaşmak üzere güvenli bir şekilde geçişlerini kapsayacak olsa da harekete karşı Gazze’deki savaşın devam edeceğini belirtti.

ABD’nin Fox News kanalına göre Netanyahu “Belirli yerlerde ve belirli bir süre boyunca; birkaç saat burada, birkaç saat şurada, sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli bir şekilde uzaklaşmasını sağlamak istiyoruz ve bunu yapıyoruz” dedi.

ABD’nin CNN ağının bugün erken saatlerde aktardığı habere göre ABD Başkanı Joe Biden gazetecilere verdiği demeçte, Netanyahu’dan üç günden fazla sürecek bir ateşkes istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak İsrail Başbakanı Fox News’e, ABD yönetimiyle her konuda aynı fikirde olmadıklarını belirterek; “Anlaşamadığımız konulardan biri de ateşkes. Hamas’la ateşkes, ona teslim olmak demektir. Ayrıca rehineler serbest bırakılmadan ateşkes olamaz (...) Gazze’yi yönetme ya da burayı işgal etme arayışında değiliz. Sadece onlara ve bize Ortadoğu’nun tamamında daha iyi bir gelecek sunmaya çalışıyoruz. Bunun için Hamas’ın yenilmesi gerekiyor. Hedefler belirledim ancak bunların gerçekleşmesiyle ilişkili bir zaman çizelgesi belirlemedim, çünkü bildiğiniz gibi bu daha vakit alabilir.” açıklamasında bulundu.

CNN ağına göre Biden, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın elinde tuttuğu ve aralarında ABD’lilerin de bulunduğu 200’den fazla esirin serbest bırakılması konusunda iyimser olduğunu dile getirerek, “İyimseriz; işler yolunda gidiyor” dedi. Biden, Netanyahu’nun ABD’yi dinleyip dinlemediğine ilişkin endişeleri yersiz görmekle birlikte, sürecin “umduğundan biraz daha uzun sürdüğünü” söyledi.

Times of Israel gazetesi dün üst düzey bir İsrailli yetkilinin, İsrail’in “taktiksel” bir ateşkesi kabul ettiğini söylediğini aktardı. İsrailli yetkili, ateşkesin, Gazzelilerin çatışmaların şiddetlendiği bölgelerden uzaklaşmaları için Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine doğru yakın zamanda belirlenen insani koridorların genişletilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Yetkili, bu ateşkeslerin Gazze’nin kuzeyindeki farklı bir mahallede her gün dört saat süreyle uygulanacağını ve bölge sakinlerinin planlanan vakitten üç saat önce bilgilendirileceğini de sözlerine ekledi. Yetkiliye göre bölge sakinleri bu süreyi İsrail’in oluşturduğu iki insani koridordan güneye doğru ilerleyerek ya da yiyecek, ilaç ve diğer yardımları almak üzere evlerinden ayrılarak değerlendirebilecek.

Ancak Hamas’ın siyasi büro başkanının medya danışmanı Tahir en-Nunu, İsrail ile ateşkes anlaşmasına varıldığı haberini yalanladı. Nunu yaptığı açıklamada, “Ateşkesle ilgili görüşmeler devam ediyor ve şu anda herhangi bir anlaşmaya varılmadı” dedi.

Bugün erken saatlerde ABD’nin CNN ağı, Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby’nin, İsrail’in kuzey Gazze bölgelerindeki askeri operasyonlarını her gün dört saat süreyle durdurmaya başlayacağını söylediğini aktardı.

Hamas ve diğer grupların 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nin bitişiğindeki İsrail beldelerine ve kamplarına sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından İsrail Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ve kara operasyonlarına devam ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU