Hamas yöneticisi el-Hayya, 7 Ekim'deki saldırıların hedefini açıkladı

"İnsanlara Filistin davasının ölmediğini göstermek zorundaydık"

7 Ekim'deki saldırılarda Hamas, 250'den fazla kişiyi rehin aldı (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Hamas'ın üst düzey yöneticileriyle bir dizi röportaj gerçekleştirdi.

Gazeteye konuşan Hamas yöneticisi Halil el-Hayya, 7 Ekim'deki saldırıların "hesap yanlışı" olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katar'ın başkenti Doha'da gazetenin sorularını yanıtlayan Hayya, "Sadece tek bir çatışmaya girmek yerine tüm denklemi değiştirmemiz gerekiyordu. Filistin sorununu yeniden masaya getirdik ve şimdi bölgedeki hiç kimse huzurlu değil" ifadelerini kullandı.

Hayya, "Denklemi değiştiren şey büyük bir eylemdir ve şüphesiz bu büyük eyleme verilecek yanıtın büyük olacağı da biliniyordu. İnsanlara Filistin davasının ölmediğini göstermek zorundaydık" diye konuştu.

New York Times'ın haberinde 7 Ekim'deki eylemlerin, Hamas içinde örgütün geleceğine ilişkin tartışmaların yaşandığı bir dönemde geldiğine dikkat çekildi.

Gazete, eylemlerin örgüt içinde, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde bir yönetici güç mü yoksa İsrail'i yok etmeyi hedefleyen bir silahlı örgüt mü olduğuna ilişkin kimlik tartışmalarını sonlandırdığını yazdı.

İsrail'e karşı silahlı direnişin gerekli olduğunu belirten Hayya şöyle konuştu:

Hamas'ın amacı Gazze'yi yönetip, oraya su ve elektrik getirmek değil. Hassam, Kassam ve direniş dünyayı derin uykusundan uyandırdı ve bu konunun masada kalması gerektiğini gösterdi. Bu savaşı yakıt veya çalışma hakkı istediğimiz için vermiyoruz. Bu savaş Gazze'deki durumu geliştirmek için de değil. Bu savaş durumu tamamen değiştirmek için.

Hamas basın danışmanı Taher el-Nounou ise, "İsrail'le savaşın tüm sınırlarda kalıcı olmasını ve Arap dünyasının bizimle birlikte olmasını umuyorum" diye konuştu.

Beyrut'ta yaşayan bir diğer üst düzey Hamas yöneticisi Osama Hamdan ise New York Times'a yaptığı açıklamada dönüm noktasının 2021 olduğunu söyledi.


Hamdan'a göre 2021'de İsrail'in Doğu Kudüs'teki Filistinlileri evlerinden atma çabalarına hız vermesi ve Mescid-i Aksa'ya peş peşe düzenlenen polis baskınları Hamas içindeki birçok kişiyi İsrail'in olayları "dönülemez noktaya" taşımak istediğine ikna etti.

Hamdan, "İsrailliler sadece tek bir şeyle ilgileniyordu: Filistin davasından nasıl kurtuluruz? Bu yönde ilerlediler ve Filistinlileri düşünmediler bile" ifadelerini kullandı.

Hamdan, İsrail'in tüm politikalarını Filistinlileri yaşadıkları topraklardan sürerek bir Filistin devletinin kurulmasını imkansızlaştırmak üzerine kurduğunu savundu.

İsmi paylaşılmayan bir Hamas yetkilisiyse, 7 Ekim'deki saldırıların sadece örgüt liderliğindeki az sayıda kişi tarafından bilindiğini, saldırılara katılan militanların bile son dakikaya kadar bilgi sahibi olmadığını aktardı.

7 Ekim'de Hamas'ın Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarında 1400 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırıların ardından İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılardaysa şu ana kadar, 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın olmak üzere 10 bin 569 kişi öldürüldü.
 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU