Erdoğan: Batı katliamı uzaktan seyrediyor, ateşkes çağrısı yapamayacak kadar acziyet içindeler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin konuşan Erdoğan, "Paris'te 25 kişi öldürüldüğünde dünya liderleri birlikte yürüdü, 10 bin insan öldürüldü dünya sessiz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde konuştu.

"Küresel sınamalarla karşı karşıya olduğumuz dönemden geçiyoruz" diyen Erdoğan, "Koronavirüsün açtığı yaralar henüz kapanmadı. Rusya Ukrayna savaşının yıkıcı sonuçları ile yüzleştik. Filistin topraklarındaki çatışmalar hepimizin yüreğini dağladı. Saldırıda 34. günü geride bıraktık. Acımasızca öldürülen kişilerin yüzde 73'ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyorlar. Çocukları dahi katleden fanatizm ile karşı karşıyayız. Batılı ülkeler katliamı uzaktan seyrediyor. Bırakın eleştiriyi ateşkes çağrısı yapamayacak kadar acziyet içindeler. Kuranı yakanlara göz yumanlar Filistin bayrağına dahi tahammül edemiyorlar. 7 Ekim'den bu yana gördüğümüz iki yüzlülük örneklerini artırmak mümkündür" dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

Çatışmaların engellenmesi için diplomatik girişimlerini sürdürüyoruz. Bugüne kadar 230 tonu aşan 10 uçak dolusu insani yardım malzemelerimizi sevk ettik. 2 Sivil insani yardım gemimizin gönderilmesi için hazırlıklarımız devam ediyor. 15 Kasım'da devlet ve hükümet başkanları eşlerinin katılımı ile toplantı gerçekleşecek. Gazzeli masumların acısının dindirilmesi için güçlü bir duruş sergilenecek. Sesimizin yükseltilmesi çok mühim.

Paris'te 25 kişi öldürüldüğünde dünya liderleri birlikte yürüdü, 10 bin insan öldürüldü dünya sessiz. Çocuk ve kadın... Bunları her gün televizyonlarda izliyoruz. Burada teşkilatı olarak hep birlikte sesimizi bugün yükseltmeyeceksek ne zaman yükselteceğiz. 

"Temiz enerji için yatırımlarımızı artırmalıyız"

Konuşmasında enerji alanında işbirliğine de vurgu yapan Erdoğan, "TANAP başta olmak üzere enerji yatırımları ile bölgemizin enerji güvenliğine katkılarda bulunuyoruz. Teşkilatın üyeleri olarak adımlarımızla bu alanda daha fazla rol alabiliriz. Birlikten kuvvet doğar. Yenilenebilir enerji gibi temiz enerji için yatırımlarımızı artırmamız faydalı olacak. Bakü'de kurulacak teşkilat temiz enerji şartını imzalamaya davet ediyorum. Hepimizin üzerine düşeni yapması lazım. Eşimin öncülüğünde 2017'de sıfır atık hareketini başlattık. Doğu Batı orta koridoru değeri daha fazla artmıştır. Geliştirmek için gayretle hareket etmeliyiz. Saflarımızı sıkıştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Kalıcı barışa bir adım daha yaklaştık"

Karabağ konusuna da değinen Erdoğan, "Karabağ'da 30 yılı aşkın işgalin sona ermesi ile bölgede kalıcı barışa bir adım daha yaklaştık. Ermenistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi süreci kolaylaştıracak. Ulaştırma hatlarının tesis edilmesi de stratejik öneme sahip" dedi.

"Teşkilatın gözlemci üyesi olan KKTC'nin Ersin Tatar tarafından temsil edilmesi önemli bir mesajdır" diyen Erdoğan, "Teşkilat üyeleri olarak haksız şekilde baskı altında tutulan KKTC'nin sesini duyurmak hepimizin sorumluluğudur. KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesi çağrımı tekrarlıyorum" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU