Şiddetli yağışlar Putin'in "üçüncü saldırı dalgasını" durdurdu

Kiev, Rusya Devlet Başkanı'na bağlı güçlerin başarısızlıkla sonuçlanan ikinci saldırı dalgasının ardından Avdiyivka'ya saldırmak için "yeniden toplandığını" söylüyor

Ukraynalı bir asker, 2 Kasım 2023'te güneydeki Herson kentinin dışındaki bir mevzide dürbünle bölgeyi kontrol ediyor (AFP)

Yetkililer, şiddetli yağmurun Vladimir Putin'in stratejik konumdaki Avdiyivka kentini üçüncü kez ele geçirme planını bozmasıyla, Ukrayna birliklerinin son 24 saatte ülkenin farklı bölgelerinde çok sayıda Rus saldırısını püskürttüğünü söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, birliklerinin Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kupyansk yakınlarında en az 15 saldırıyı ve aylardır yoğun çatışmaların yaşandığı daha güneydeki Marinka yakınlarında 18 saldırıyı püskürttüğünü açıkladı.

Yoğun çatışmalara sahne olan Avdiyivka ve yakınlarındaki 9 saldırının da püskürtüldüğü belirtildi. Moskova, istila edilmiş topraklardaki ana iletişim merkezi Donetsk'e açılan son derece yüksek önemdeki stratejik kenti yeniden ele geçirmeyi hedefliyor. 

Moskova, "yeni Bahmut" diye tanımlanan sanayi kentini yeniden ele geçirmek için iki başarısız ilerleme girişiminde bulundu. Bahmut, Rus istilasının başladığı geçen yıldan bu yana en şiddetli çarpışmalara sahne olan yerlerden biri. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, Avdiyivka'nın askeri yönetiminin başkanı Vitali Barabaş, savaş alanında birkaç gün süren yağmurun Putin'in üçüncü büyük ilerlemesini durdurduğunu ve Rusya'nın yeni bir hamle yapmasını engellediğini söyledi.

Yetkili, "Neredeyse bir haftadır şiddetli yağmur yağıyor. Arazi çok zorlu ve askeri araçlar hareket edemiyor" dedi.

Barabaş, Rus güçlerinin son bir haftadır Avdiyivka'yı topçu ateşiyle hedef aldığını ifade etti.

Üçüncü dalga kesinlikle gerçekleşecek. Düşman ikinci başarısız saldırı dalgasının ardından yeniden toparlanıyor.

Barabaş, kentteki kok kömürü fabrikasını çalışır durumda tutan son 16 işçinin de tahliye edildiğini belirtti.

Yetkili, savaş öncesi nüfusu 32 bin olan kentte sadece iki doktor ve 4 hemşirenin kaldığını söyledi. Televizyona verdiği demeçte de "Onlar şehrimizin melekleri" dedi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin kendi başkomutanı Valeri Zalujni'nin savaşın pat durumuna dönüştüğü yönündeki söylemlerini reddetmesine rağmen her iki tarafın da savaş alanında teknolojik ve taktiksel eşitlikle karşı karşıya olması, bin kilometrelik cephe hattının doğu bölgelerinde savaşın yavaş ilerlemesine neden oluyor.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre, savaşı aktif takip eden Rus askeri blog yazarları da oradaki çatışmaları haberleştirdi.

Bir askeri blog yazarı, Ukrayna güçlerinin Avdiyivka'dan yaklaşık 98 kilometre uzaklıktaki Andriivka yakınlarındaki demiryolunu geçtiğini söyledi.

Bir başka askeri blog yazarı, Ukrayna güçlerinin Avdiyivka'dan yaklaşık 206 kilometre uzaklıktaki Verbove yakınlarındaki ormanlık alanlarda konuşlandığını iddia etti ve Rus güçlerinin hava sahasını kontrol edemediğini, bunun da söz konusu mevzilere Rus topçu ateşini daha da zorlaştırdığını ekledi.

Düşünce kuruluşunun alıntıladığı bir diğer savaş yanlısı Rus askeri blog yazarıysa, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı "çok yorucu bir savaş" yürütmeye kararlı olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'yı yenmek için "muazzam bir savaş potansiyeline" ve kabiliyetlerinin "doğru hesaplanmasına" ihtiyaç duyduğunu söyledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU