Suudilerin Gazze’ye bağışı 100 milyon doları aştı

Suudi yardımlarından son sekiz yılda 94 ülke yararlandı

Suudi yardım tırları, Filistin halkına ulaştırıldı. / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’ne bağlı Sahem platformu aracılığıyla, Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud tarafından yönetilen ‘Gazze Şeridi’ndeki Filistin Halkı için Yardım Kampanyası’na yapılan bağışlar, kampanyanın başlatılmasından bu yana beşinci günde yaklaşık 102 milyon dolara ulaştı.

İnsani koşulların kötüleşmesi ve gıda, ilaç, barınak ve içme suyu sıkıntısının artmasının ardından, Suudi liderliğinin Gazze’deki Filistin halkının yanında yer almak için kampanya başlatmak üzere perşembe günü yayınladığı talimat, Suudilerin Arap ve İslam ülkeleri ile dünya çapındaki ülkelere verdiği destekte yeni bir sayfa açtı. Yarım milyonu aşkın bağışçı, Gazze’deki Filistinlilerin acılarını hafifletmek ve yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla doğrudan maddi destek sağladı.

Erken insani dayanışma

Şarku’l Avsat’ın Suudi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre Riyad yönetimi15 Ekim’de, iki milyon dolarlık çek verdi. Bu çek, Suudi Arabistan’ın Ürdün ve Filistin Büyükelçisi Nayif bin Bender es-Sudeyri’nin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini’ye teslim edildi. İki milyon dolarlık meblağ, Suudi Arabistan’ın Filistin halkına yardım hizmetleri sağlamaya ve gıda, ilaç ve insani ihtiyaçlar sağlamaya devam etmesini sağlamak üzere UNRWA’ya sağladığı yıllık katkıdan oluşuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lazzarini bu desteğe övgüde bulunarak Suudi Arabistan’a teşekkür etti ve ‘Filistin halkıyla her zaman dayanışma içinde olduğunu ve insani hedeflerine ulaşmak için UNRWA’nın yanında yer aldığını’ belirtti. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler üye devletlerine ve uluslararası topluma, UNRWA’nın şu anda kritik koşullardan geçen Filistin halkını destek sağlamaları için bir kez daha çağrıda bulunduğu açıklamasında. “Şu an bu dayanışmaya ve desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

Suudi yardımları 8 yılda 6 milyar doları aştı

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi, Suudilerin yeniden yapılanma ve kalkınmayı destekleme ve dünyanın dört bir yanındaki mağdurlara yardım sağlamadaki rolünü somutlaştırma açısından başarılı oldu. Suudi Arabistan Ortadoğu’nun ve dünyanın çeşitli bölgelerinin en büyük destekçisi ve en önemli yardım kaynağı haline geldi. Yardımlar Kral Selman’ın adını taşıyan merkez aracılığıyla dünyanın 94 ülkesine ulaştırıldı. Sekiz yıl içinde değeri altı milyar doları aşan 2 bin 587 insani yardım ve yardım projesi hayata geçirildi. Yardımlarda yararlanıcı ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra uyruğa veya ikamet ettikleri coğrafi konuma bakılmaksızın doğrudan yardım alan bireylerin de stratejik olarak ele alınması için gıda, eğitim, sağlık, beslenme, su, çevre restorasyonu, barınma ve diğer önemli sektörler gibi en önemli hayati sektörler dikkate alındı. Önceki yıllarda, yardım gerektiren hayati hususlar dikkate alınmaksızın, ihtiyaç sahibi ülkelerdeki merkezi makamlara doğrudan mali bağışlar yoluyla insani yardımlar ulaştırılıyordu.

İnsani yardımlara paralel olarak diplomatik ivme kaydedildi

Gazze için toplanan yardımlar, İsrail’in Filistin topraklarındaki askeri operasyonlarını durdurmaya ve Gazze Şeridi’ne insani yardımın ulaşmasını sağlamaya yönelik Arap, bölgesel ve uluslararası tutumu hayata geçirmek üzere Suudi diplomasisinin olağanüstü bir ivme kazandığı bir zamanda toplandı. Bu bağlamda Suudi başkenti Riyad, Afrika ile iki Suudi ve Arap zirvesinin yanı sıra, Gazze’deki durumu görüşmek üzere acil bir Arap zirvesiyle başlayacak şekilde önümüzdeki hafta başında 48 saat içinde dört zirveye ev sahipliği yapacak. Pazar günü de İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri zirvesi düzenlenecek.

Riyad, yaşanan olaylar sırasında defalarca kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde temsil edilen uluslararası topluluğa, gerilimin durulması, Gazze nüfusunun zorla yerinden edilmesinin önlenmesi ve uluslararası barış ve güvenliği sağlayacak şekilde Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir siyasi çözüm bulunması için sorumluluğu üstlenme çağrısında bulundu.

Uluslararası kuruluşlarla sürekli iletişim

Bu çabaların bilincinde olarak, Birleşmiş Milletler Suudi Arabistan Ofisi İnsani İşler Direktörü Abdulhak el-Amiri, Suudi Arabistan’ın yardım ve insani çalışmalarla ilgili uluslararası kuruluşlarla sürekli iletişim halinde olduğunu vurguladı. Dünya çapındaki felaketleri ve insanlığa verilen zararı önlemeye yönelik yardım çabalarının siyasi, etnik veya diğer düşünce veya amaçlardan uzak bir şekilde yapıldığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Suudi destek ve yardım programları, Kral Selman Yardım ve İnsani Yardım Merkezi de dahil olmak üzere hükümetin yıllar önce kurduğu birçok resmi platform üzerinden hayata geçiriliyor. Yardımlarda, krizden etkilenen ülkelerin hükümetlerinin yanı sıra bireylere de fayda sağlayan, hayati ve stratejik yönleri hedef alan destek ve yardımın sağlanmasına odaklanılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU