Üst düzey Hamas yetkilisi Ebu Merzuk: "Sivilleri hedef almıyoruz"

"Elimizde kaç rehine var ben de bilmiyorum"

Gazze'deki hükümetten son yapılan açıklamada, "Buraya 30 bin ton patlayıcı atıldı, her 1 kilometreye 82 ton patlayıcı düşüyor" dendi (Reuters)

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, İsrail'e yönelik saldırılarda sivillerin hedef alınmadığını öne sürdü. 

Merzuk, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye verdiği söyleşide, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Dayf'ın militanlara sivilleri vurmamalarını emrettiğini savundu.

Hamas'ın Suriye'deki üst düzey yetkilisi cumartesi günü verdiği söyleşide, "Dayf açıkça savaşçılarına ‘Kadınları öldürmeyin, çocukları öldürmeyin, yaşlıları öldürmeyin' dedi" ifadelerini kullandı. Merzuk, saldırılarda yalnızca İsrail askerlerinin hedef alındığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunda, Gazze Şeridi'ne yakın Re'im bölgesindeki Supernova Festivali'ne baskın düzenlemişti. İsrail, müzik festivaline yapılan saldırıda en az 260 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu. BBC, Merzuk'un bu saldırıyla ilgili iddialara ve görüntülere dair doğrudan yorum yapmadığını aktardı.

İsrail ordusunun paylaştığı rakamlara göre Hamas militanlarının elinde en az 240 rehine var. Hamas şimdiye kadar ikisi ABD'li ikisi de İsrailli 4 tutsağı serbest bıraktı. 

Merzuk, militanların rehin aldığı kişileri "misafir" diye niteleyerek, esirlerin "farklı gruplar" tarafından tutulduğunu, bu yüzden toplam tutsak sayısını bilmediğini öne sürdü. 

Hamas yetkilisi söz konusu gruplarla ilgili bilgi vermezken, İzzeddin Kassam Tugayları'nın yanında savaşan Filistin İslami Cihad Örgütü, en az 30 kişiyi rehin aldıklarını duyurmuştu. İsrail ordusuysa bu rakamı doğrulamamıştı.

Ellerinde esirlere dair bir liste olmadığını savunan Merzuk, tam sayının hesaplanabilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması için Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise cuma günkü açıklamasında, tüm rehineler serbest bırakılmadan ateşkes görüşmelerini başlatmayacaklarını ifade etmişti.

İzzeddin Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı operasyonunu gizlilikle hazırladığı, saldırı planlarından Hamas'ın Katar'daki siyasi kanadının bile haberi olmadığı Batı ve İsrail basınında yazılmıştı. Merzuk, bununla ilgili de "Silahlı kanadın siyasi yönetime danışmasına gerek yok. Buna ihtiyaç duyulmuyor" dedi.
 


İsrail, Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i de kadın 10 bin 22 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 32 bini geçti. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 345'i asker en az 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU