Standard & Poor’s: Savaşın en çok Lübnan, Mısır ve Ürdün üzerinde etkileri olacak

S&P raporunda krizin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki diğer ekonomiler üzerinde de yansımaları olacağı aktarıldı

Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar Şifa Hastanesi’ndeki geçici olarak barınıyor / Fotoğraf: Reuters

ABD merkezli uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Gazze’deki savaş nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki turizm sektörünün zarar görmesinin beklendiğini bildirdi.

S&P tarafından bugün açıklanan raporda, “İsrail ile Hamas arasındaki savaşın, feci can kaybı ve altyapıya verilen maliyetli hasarın yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki diğer ekonomiler üzerinde de yansımaları olacak” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turizm sektörüne odaklanıldığında, en büyük hasarın Lübnan, Mısır ve Ürdün’de olacağına dair tahmini içeren raporda ayrıca şöyle yazıldı;

Bu, reel GSYİH büyümesinde bir düşüşe yol açabilir ve dış pozisyonlarını zayıflatabilir, ancak bu, uluslararası bağışçılardan gelecek potansiyel destek sayesinde bir dereceye kadar hafifletilebilir.

Raporda, coğrafi yakınlığı ve çatışma kapsamının genişleme olasılığı nedeniyle, Lübnan, Mısır ve Ürdün’ün hasara karşı en savunmasız ülkeler olduğunun altı çizildi.

Söz konusu raporda bu ülkelere ilişkin ayrıca, “Görüşümüz, her ülkede turizm gelirindeki yüzde 10, yüzde 30 veya yüzde 70’lik kaybın mali etkisini incelediğimiz senaryo analiz sonuçlarından geliyor” denildi.

Geçen yıl, turizmin Lübnan’a katkısı yüzde 26 olurken, bu katkı Ürdün’de yüzde 21, Mısır’da yüzde 12 ve İsrail’de ise yüzde 3 olarak kaydedildi.

S&P’nin raporuna göre, ‘mevcut temel senaryoda’, savaşın Körfez ülkeleri, Türkiye ve Irak’ın turizm akışları üzerinde pek önemli etki etmesi beklenmiyor.

Raporda, “Bu büyük ölçüde çatışmanın ne kadar süreceği ve bölgenin daha geniş kesimlerini kapsayacak şekilde genişleyip yayılmayacağına bağlı olacak” ifadeleri de kullanıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU