Birleşik Krallık Başbakan Yardımcısı Dowden tecavüz örtbası iddiasını yanıtladı

Oliver Dowden, Muhafazakar Parti'nin mağdur olduğu iddia edilen kişinin özel hastane masraflarını "kesinlikle" ödemediğini söyleyemeceğini belirtti

(Reuters)

Başbakan yardımcısı, Muhafazakarların kendi partilerinden bir parlamentere yönelik tecavüz suçlamasının üstünü örttüğünü reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oliver Dowden, bir milletvekiline yönelik tecavüz iddialarının düzgün bir şekilde ele alınmadığı ve bu kişilerin potansiyel olarak suç işlemeye devam etmelerine izin verildiği iddialarının ardından Muhafazakar partinin cinsel istismara karşı "sıfır tolerans" yaklaşımına sahip olduğunda ısrar etti.

Fakat Oliver Dowden, Muhafazakar Parti'nin mağdur olduğu iddia edilen kişinin özel hastane masraflarını ödemediğini "kesin olarak söyleyemeyeceğini" de belirtti.

Haziran 2022'de görevinden ayrılan eski Muhafazakar Parti Başkanı, endişeleri olan herkesin bunları polise iletmesini istedi.

Bu açıklamalar, The Mail on Sunday gazetesinde yayımlanan bir mektuba göre, eski parti başkanı Sör Jake Berry'nin tecavüz iddialarının ele alınışına ilişkin endişeleri nedeniyle polise mektup yazdığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Belgede mağdur olduğu iddia edilen bir kişinin ödemesini Muhafazakar Parti'nin yaptığı bir yardım aldığı da yazıyor.

Muhafazakar partili eski Adalet Bakanı Sör Robert Buckland, milletvekillerine yönelik cinsel saldırı iddialarının ele alınması için "standart bir sistem" çağrısında bulundu.

2021 ve 2022'de partinin başkanlığını yapan Dowden, örtbas iddiasıyla ilgili yöneltilen soruya şöyle cevap verdi:

Üstünü örttüğümüz fikrini hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Sizi kesinlikle temin ederim ki Muhafazakar Parti başkanıyken herhangi bir iddiayı örtbas etmem söz konusu değildir.

BBC'nin Sunday with Laura Kuenssberg programında konuşan Dowden, iddiaların "çok ciddi" olduğunu ve partinin bunları "son derece ciddiye aldığını" söyledi. Endişeleri olan herkesin bunları "polise iletmesi" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra GB News'e verdiği demeçte Muhafazakar Parti'nin mağdur olduğu iddia edilen kişinin özel hastane masraflarını ödemediğini "kesin olarak söyleyemeyeceğini" belirtti.

Times Radio'nun mağdur olduğu iddia edilen kişiye yapılan ödemelerle ilgili bir soru sorması üzerine Dowden şunları söyledi:

Bu ödemelerin yapılmış olabileceğini inkar etmiyorum fakat Muhafazakar Parti başkanı olarak benim onayladığım ya da parçası olduğum bir şey değil.

İsmi açıklanmayan parlamenter hakkındaki iddialar, tam da gazete tarafından Nadine Dorries’e ait olan ve Boris Johnson’ın Downing Sokağı’ndan uzaklaştırmak için komplo kurulduğunu iddia eden kitaptan alıntılar yayımlandığı sırada geldi.

Alıntılar ayrıca şunları iddia etdiyordu:

• Bir parlamenter, tezahürat yapan diğer 4 parlamenter izlerken bilardo masasında bir hayat kadınıyla seks yaptı

• Başka bir parlamenter, bir akrabası için çocukların uygunsuz görüntülerini içeren bir dizüstü bilgisayarı emanet tutuyor

• Grup başkanvekilinin ofisinde bir bakanın evlilik dışı ilişki yaşarken çekilmiş bir videosu bulunuyor

• Eski Sağlık Bakanı Matt Hancock'u ofisinde bir yardımcısıyla öpüşürken yakalayan güvenlik kamerasına müdahale edildiği öne sürüldü

• Kaynaklar, dönemin bakanı Sajid Javid'in eski danışmanı Sonia Khan'ın, işten çıkarılması üzerine Hazine'ye karşı yasal işlem başlattıktan sonra "ısrarla takip edilmesi" ve "videoya alınması" üzerine "birkaç kez" polisi aramak zorunda kaldığını öne sürdü

Geçen sonbaharda Liz Truss'un başbakanlığı sırasında parti başkanı olan Sör Jake'in, Ekim 2022'de görevden ayrıldıktan kısa süre sonra eski grup başkanvekili Wendy Morton'la birlikte polise mektup yazdığı bildiriliyor.

Gazetenin haberine göre mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Birden fazla tecavüz de dahil bir dizi suç işlemiş X kişisinin 5 mağduru olabilir.

Mektupta ayrıca konunun iki yıldan uzun süredir devam ettiği belirtiliyor ve ekleniyor:

Başkalarının harekete geçmemesi X'in suç işlemeye devam etmesini sağlamıştır.

Bu görmeyi istediğimiz bir durum değil ve bu nedenle hep birlikte konuyu hem size hem de Avam Kamarası'ndaki parti sözcüsüne ileterek derhal bir polis soruşturması başlatılmasını talep ettik.

Gazete ayrıca, iki dedektifin hazırladığı ve partinin kendisini hukuki olarak sorumlu bulabileceği kadar kötü bir şekilde ele alınmış bir rapor gördüğünü de bildirdi.

Son aylarda Muhafazakarlar, partinin parlamenterleri hakkında bir dizi uygunsuz davranış ve cinsel istismar iddiasıyla karşı karşıya kaldı.

BBC Radyo 4'ün Broadcasting House programında Sir Robert şunları söyledi:

Şikayetçi ve mağdurların kendilerine de diğer herkes kadar adil ve eşit muamele edileceğini bildikleri standart bir sisteme ihtiyaç var.

Benim bundan çıkardığım sonuç, bu konularla ilgili her haber aldığımızda, her vakada farklı bir yol izleniyor gibi görünüyor. Bu doğru olamaz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU