Taliban'ın yasağı sonrasında Afganistan'da afyon üretimi yüzde 95 azaldı

Bu hamle Afgan çiftçilere ciddi ekonomik yük bindiriyor

Yasak öncesi dönemde dünyadaki afyon tedarikinin yüzde 80'i Afganistan tarafından karşılanıyordu (Reuters)

Bir dönem dünyanın en büyük afyon tedarikçisi konumunda olan Afganistan'da Taliban'ın getirdiği yasak sonrası üretim yüzde 95 oranında azaldı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) pazar günü yayımlanan raporunda geçen yıl 223 bin hektar olan afyon çiçeği ekim alanını bu yıl 10 bin 800 hektara kadar düştüğü ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNODC raporunda nüfusun önemli bir bölümünün tarımdan elde edilen gelirlere bağımlı olduğu ülkede, afyon çiçeği üretimindeki keskin düşüşün ciddi ekonomik sonuçlara yol açabileceği belirtildi.

UNODC Direktörü Ghada Waly, "Gelecek aylar boyunca Afganistan, çifçilerin afyondan uzak şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için sürdürülebilir yaşam kaynaklarına güçlü bir yatırım yapılmasına ihtiyaç duyacak. Bu durum, yasadışı afyon pazarına ve küresel olarak yarattığı zararlara karşı uzun vadeli sonuçlar elde etmek için gerçek bir fırsat sunuyor" dedi.

Raporda, Afganistan'daki üretimin düşmesinin er ya da geç tüm dünyada afyon kullanımını azaltacağına ancak bu durumun sentetik ilaçlar ve fentanil gibi alternatif uyuşturuculara yönelme riskini de artırdığına dikkat çekildi.

Taliban yönetimi Nisan 2022'de, ülkede uyuşturucu üretiminde kullanılan ürünlerin ekilmesini yasaklamış ve tüm hasatın imha edileceğini duyurmuştu.

Taliban 2000'deki bir önceki iktidar döneminde de uluslararası meşruiyet kazanmak için afyon üretimini yasaklamış ancak ülke içinde yoğun bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Taliban'ın tarihsel olarak yoğun destek aldığı bölgelerde çok geniş afyon tarlaları bulunuyor.

UNODC raporunda buralardaki birçok çiftçinin buğday yetiştirmeye başladığı ancak bu değişimin büyük bir gelir kaybı anlamına geldiği belirtildi.


Independent Türkçe, Reuters, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU