"Avrupa'daki 30 milyondan fazla ev" güneş enerjisi sayesinde elektrik şebekesinden ayrılabilecek

Güneş enerjisi maliyetleri son 10 yılda yüzde 90 düşerken, yeni keşiflerle verimlilik oranları artıyor

Hızla düşen maliyetler ve artan verimlilik sayesinde güneş panellerinin, 2050'de dünyanın hakim enerji kaynağı haline gelmesi bekleniyor (Reuters)

Avrupa'daki 30 milyondan fazla evin sadece çatı üstü güneş panellerini kullanarak tüm enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceği yeni bir araştırmada belirtildi.

Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Avrupa'daki 41 milyon müstakil evin yüzde 50'sinden fazlasının 2020'de sadece güneş enerjisi ve batarya kullanarak kendi kendine yetebilecek durumda olduğunu ve bu oranın 2050'de yüzde 75'e yükselmesinin beklendiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş enerjisi teknolojisindeki gelişmeler, bu müstakil evlerin bir kısmının gelecek onyıllarda elektrik şebekesini tamamen bırakmasını da ekonomik açıdan uygun hale getireceği anlamına geliyor.

Öte yandan araştırmacılar, hanelerin şebekeyi tamamen bırakmak yerine bağlı kalmasının ve aşırı üretim gerçekleştiğinde fazla enerjiyi diğer kullanıcılara aktarmasının makroekonomik ölçekte daha mantıklı olacağını söylüyor.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nde enerji ekonomisi araştırmacısı olan, çalışmanın baş araştırmacısı Max Kleinebrahm, "Sonuçlarımız 2050'de bile şebekeden ayrılmanın en ekonomik seçim olmayacağını gösteriyor ama kendi kendinize yetebilmek için daha fazla ödeme yapmak isterseniz bu tür kendi kendine yeten binalara yatırım yapmak mantıklı olabilir" diyor.

Çok sayıda hanenin şebekeyi desteklemek yerine bırakması daha az verim sağlar.

Araştırma, Joule adlı bilimsel dergide yayımlanan "Two million European single-family homes could abandon the grid by 2050" (Avrupa'daki iki milyon müstakil ev 2050'de şebekeyi bırakabilir) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.

Berlin merkezli Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü'nün (MCC) eylülde yaptığı hesaplamalara göre, güneş panellerinin fiyatı son yıllarda kayda değer derecede düşerken güneş enerjisi maliyeti son 10 yılda yaklaşık yüzde 90 oranında azaldı.

Baş araştırmacı Felix Creutzig, maliyetlerin düşmesinin 2050'de dünyanın tüm enerji tüketiminin "tamamen ve uygun maliyetli biçimde güneş teknolojisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanabileceği" anlamına gelebileceğini söylemişti.

Exeter Üniversitesi ve University College London'daki araştırmacıların yürüttüğü ve geçen ay yayımlanan ayrı bir çalışma, güneş enerjisinin 30 yıl içinde dünyanın ana enerji kaynağı haline gelmesini sağlayacak "geri döndürülemez bir devrilme noktasına" ulaştığını ortaya koymuştu.

Olumlu geri bildirimleri takip eden üç model kullanarak fotovoltaik güneş enerjisinin bu yüzyılın ortalarında küresel enerji dağılımına hakim olacağını öngörüyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU