İran'da polisin öldürdüğü oğlu için adalet arayan anneye 13 yıl hapis

20 yaşındaki Muhammed Cevad Zahedi, yakın mesafeden sayısız kez vurularak öldürülmüştü

Mahsa Emini'nin gözaltında ölümünün ardından İran'da başlayan gösterilerde 380 kişi hayatını kaybetmiş, 16 binden fazla kişi tutuklanmıştı (Twitter)

İran'da, rejim karşıtı gösterilerde öldürülen 20 yaşındaki oğlu için sosyal medya üzerinden adalet arayan anne Mahsa Yezdani, 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dine küfretme, halkı tahrik, dini lideri aşağılama ve rejim karşıtı propaganda suçlarından hüküm giyen Yezdani'nin, cezasının ilk 5 yılında şartlı tahliye seçeneğinin olmadığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki Muhammed Cevad Zahedi, Eylül 2022'de Mahsa Emini isimli genç bir kadının başörtüsü takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından nezarette öldürülmesiyle başlayan rejim karşıtı gösterilere katılmış ve burada güvenlik güçlerinin yakın mesafeden açtığı ateşle defalarca kez vurularak hayatını kaybetmişti.

Zahedi'nin birçok merminin hedefi olan cansız bedeninin görüntüsü sosyal medyada viral olmuştu.

Aile, çocuklarının yakın mesafeden sırtına ve başına ateş edilerek öldürüldüğünü duyurmuş, otopsi raporunda da Zahedi'nin çok sayıda kurşun yarası nedeniyle hayatını kaybettiği belirlenmişti.

Oğlunun ölümünün ardından adalet mücadelesine girişine anne Yezdani, sosyal medya hesabından rejimi eleştiren paylaşımlar yapınca Ağustos 2022'de tutuklanmıştı.

Yezdani'nin 13 yıl hapis cezası almasının ardından bir paylaşım yapan kızı Mitra Zahedi, "Benim 3 yaşındaki kardeşime ne olacak? Tüm bu zalimliğin sorumlusu kim?" ifadelerini kullandı.

İran'da geçen yıl gerçekleşen rejim karşıtı gösterilerden öldürülen 380 kişinin aileleri yargı ve polis baskısı altında. 

Gösterilerde öldürülen 17 yaşındaki Ebul Fazıl Adinezade'nin babası ve kız kardeşi hakkında mayısta rejim karşıtı propaganda suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Ailenin yaşadığı ev birkaç kez polisler tarafından basılmıştı.

Gösterilerin ardından idam edilen 22 yaşındaki esi karate şampiyonu Muhammed Mehdi Karami'nin babası Maşallah Karami de ağustosta tutuklanmıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, IranWire

DAHA FAZLA HABER OKU