Kuveyt'te bir bakan "parlamentonun sorgulamasından kaçınmak için" istifa etti

Bakan, yolları tamamlama konusunda başarısızlıkla suçlanıyor ve hakkında yolsuzluk şüpheleri var

Kuveyt Bayındırlık Bakanı Amani Süleyman Bukamaz / Fotoğraf: Times Kuwait

Kuveyt'te 30 Ekim Pazartesi günü yayımlanan bir kararname, bakanın Parlamento'da beklenen iki sorgulamasından bir gün önce Bayındırlık Bakanı Amani Süleyman Bukamaz'ın istifasının kabul edildiğini, duyurdu.

Kuveyt Haber Ajansı, Bukamaz’ın görevlerinin yanı sıra vekillik görevine de Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Casım el-Stad'ın atandığını söyledi.

Bu istifa, Ulusal Meclis'in (parlamento) yeni oturumunun açılışından bir gün önce geldi. İlk oturumda, iki milletvekilinin Ekim 2022'de bakanlık görevine başlayan Bakan Bukamaz’a sunduğu iki gensorunun tartışılması planlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sorgulamalar çok sayıda konu ve suçlama etrafında dönüyor; bunlardan en önemlileri yolların tamamlanmaması, bakım ve onarımının yapılmaması, projelerin aksatılması ile yolsuzluk, vurgunculuk, çıkar çatışması, kamu parasının israf edilmesi ve gevşeklik şüpheleri yanında ihale ve sözleşmelerde yüklenicilerin gecikme cezalarının tahsilinde ihmal.

Aynı zamanda anayasa ve yasanın ihlal edilmesi, soru önergelerinin yanıtlanmaması, kamu parasının israf edilmesi, yasanın uygulanmaması, görevlerini yerine getirmemek, başarısızlık ve Sivil Havacılık Otoritesi'ndeki ihmal ve manipülasyon da suçlamalar arasında. Ancak bakan bu suçlamaları reddediyor.

Sorgulayıcılardan Milletvekili Mübarek el-Taşa, sorgusunda yer alan suçlamalarla ilgili Meclis soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Geçen eylül ayında Kuveyt, çeşitli ekonomik dosyaların yönetimi konusunda hükümetle yaşanan anlaşmazlığın ardından portföy sahibinin istifa etmesinden sonra ilk pozisyonun boşalmasının ardından iki maliye ve eğitim bakanı atayarak ülke hükümetinde sınırlı bir değişiklik yaptığını duyurdu.

O dönemde Kuveyt Haber Ajansı, geçtiğimiz temmuz ayında istifa eden Bakan Menaf Abdulaziz el-Haciri'nin yerine Fahd el-Carullah'ı Maliye Bakanı olarak atayan ve Adil el-Mani'yi Eğitim Bakanı olarak atayan bir kararname çıkarıldığını bildirmişti.

Kuveyt dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine ve güçlü bir mali dengeye sahip, ancak siyasi çekişmeler ve kurumsal çıkmaz, ülkenin petrol gelirlerine olan yoğun bağımlılığını azaltmayı amaçlayan yatırımları ve reformları engelledi.

Engellerle karşılaşan başlıca reformlar arasında Kuveyt'in uluslararası piyasalardan borç almasına olanak tanıyan kamu borç yasası da vardı, ancak bu yasa aynı zamanda milletvekillerinin muhalefetiyle de karşılaştı.

Zengin ülkedeki muhafazakarlar ve diğer partiler, barınma, eğitim ve vatandaşlığın yanı sıra ücretler ve iş olanakları gibi ülkedeki kamuoyunu ilgilendiren konuların çoğu üzerindeki tartışmalara katılıyor.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU