HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan Bahçeli'ye: Sizin arkanızda mafyalar olabilir, bizim arkamızda halk var

Bakırhan, “Bunların küfürden ve anti demoktatik uygulamaları savunmaktan başka amacı yok. Küfür ve hakaretleri konuşmalarından çıkarınca bunlardan geriye bir şey kalmıyor” dedi

Fotoğraf: AA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncel Bakırhan, HEDEP'in TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

“Cumhuriyetin kuruluşu üzerinden 100 yıl geçti. Cumhuriyet kurulduğu günden bu yana 100 yıl atlattık. Maalesef cumhuriyet biz Kürtler, Aleviler ve emekçiler için başarılı bir sınav vermedi” diyen Bakırhan, “Yüzyıllık cumhuriyet döneminde eşitlikten, adaletten, insanca yaşamdan, barıştan bahsetmek çok mümkün değil. Bu nedenle cumhuriyetin 100 yılı biz ötekileştirilenler için gerçekten zor bir yüzyıl oldu” ifadelerini kullandı.

“Bu yüzyılın son 20 yılı AKP-MHP iktidarı döneminde geçti. AKP-MHP iktidarı geçen 80 yıldan daha farklı değildi, hatta daha ayrımcı, inkar politikalarını en üst seviyeye çıkaran ve bunları katmerleştiren katı bir siyaset izledi. AKP ve MHP iktidarı döneminde her alanda tekçilik dayatıldı ve bütün kamu kurumları buna göre dizayn edildi. Yüzyıllık cumhuriyet tekçi ve otoriterdir, demokratik olmayan bir cumhuriyet de biçimsel olmaktan öteye geçmedi, geçemez. Geride bıraktığımız yüzyılın muhasebesiyle elimizde kalan ne diye sorarsanız; demokrasiden uzak sözde bir cumhuriyet kaldı” diyen Bakırhan Meclis Kurulu’nda MHP ve HEDEP milletvekilleri arasında yaşanan tartışmalara da değindi:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün demokratik cumhuriyetin savunulmasını da örgüt üyeliği saydı. Bizler Bahçeli'den özür beklerken Bahçeli o sözlere sahip çıktı. MHP Genel Başkanı aslında kendi vekiline sahip çıkarak bize bir gerçekliği daha gösterdi. Bunların küfürden ve anti demoktatik uygulamaları savunmaktan başka amacı yok. Küfür ve hakaretleri konuşmalarından çıkarınca bunlardan geriye bir şey kalmıyor. Tehdit ediyor, yetmiyor Celal Adan'ı savunuyor. İnsanın ağzına alamayacağı sözler için Bahçeli 'İsabetli sözlerdir' diyor. Biz grup böyle bir başkanvekilini tanımıyoruz. Haddinizi bilin. Sizin arkanızda mafyalar olabilir, bizim arkamızda halk var. Türkler, Kürtler, Ermeniler, Aleviler, emekçiler var.

Bakırhan, 7 yıllık azami tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen Gültan Kışanak'tan bahsetti ve "Kışanak bu halkın iradesidir ve derhal serbest bırakılmalıdır" dedi. AYM'nin verdiği 'hak ihlali' kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'ın durumunu da değerlendiren Bakırhan, "Mevcut hukuk katledilmeye çalışılıyor" dedi.

İsrail'in Filistin'e saldırılarından da bahseden Bakırhan, BM'ye de seslendi ve şunları söyledi:

Bu tip meseleler kınamakla çözülmüyor. Gerçek anlamda sorumluluk almak gerekiyor. Bu savaş Lübnan ve Suriye'ye de taşındı. Bölgeye yayılan savaş daha fazla kavga anlamına gelecek. Gazze'den çıkışların güvenli şekilde sağlanması için komşu ülkelere de sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyoruz.

Sözde Gazze ile dayanışma mitingi düzenlendi. Hepimiz bekliyorduk ki kürsüde konuşan herkes, savaşı durduracak, önerilerde bulunacak ama maalesef Gazze Mitingi'nde iç politika ve yerel seçimler tartışıldı. Açık bir şekilde iktidar Gazze'deki mağduriyeti iç politikaya alet etti. En iyi bildikleri şey budur. Türkiye'de yolunca gitmeyen şeyleri gölgelemek için Gazze mitingi kullanıldı. İsrail'e terör devleti diyenler, İsrail ile bugüne kadar Türkiye tarihinde olmadığı kadar, en yoğun ilişki içinde olan kişilerdir. Mitingler yaptıkları, timsah gözyaşı döktükleri, Filistin de onların çok derdi değil. Çünkü 20 senede İsrail ile Türkiye'nin ekonomik ticaret hacmi yüzde 532 artmış

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU