İsrail'in başarısızlıkları Hamas saldırılarına nasıl yol açtı?

İsrail istihbaratı bir yıl önce "vakit kaybı" diyerek Hamas telsizlerini dinlemeyi bırakmış

Gazze Şeridi'ndeki sınır hattını geçen binlerce Hamas militanı 7 Ekim sabahı 14 İsrail yerleşimini hedef almıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, 7 Ekim'de Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine yönelik Hamas saldırısının istihbarat birimlerinin gözünden nasıl kaçtığını masaya yatırdı.

7 Ekim gecesi saat 3'te İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in başkanı Ronen Bar'ın hareketlilikten haberdar olduğunu belirten gazete, buna karşın istihbarat görevlilerinin Hamas militanlarının bir gece talimi yaptığını düşündüğünü yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, İsrail istihbaratı ve ulusal güvenlik birimlerinin Hamas'ın savaşa girmek istemediğine ilişkin sahip oldukları genel kanının bu değerlendirmede etkili olduğu kaydedildi.

İsrail istihbaratının Hamas'ın el telsizlerini dinlemeyi vakit kaybı olarak görerek bir yıl önce bıraktığı ve bu nedenle 7 Ekim gecesi yaklaşan saldırıyı tespit edemediği ifade edildi.

Saatler ilerledikçe Ronen Bar'ın Hamas'ın küçük çapta bir saldırı hazırlığında olduğu fikrine kapıldığı ve konuyu İsrailli üst düzey generallerle paylaştığı belirtildi.

Görüşmelerin ardından bölgeye, İsrail ordusunun elit terörle mücadele birimi Tekila ekibinin sevk edildiği aktarılırken, saldırının başlangıcına kadar kimsenin durumun Başbakan Netanyahu'yu uyandıracak kadar ciddi olduğunu düşünmediği bildirildi.

Haberde, saldırının başlamasıyla birlikte Tekila biriminin binlerce Hamas militanıyla karşı karşıya kaldığı bilgisi aktarıldı.

New York Times, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarında gösterilen zaafiyetin günlük veya aylık verilen yanlış kararlarla ilgili olmadığını, güvenlik mimarisinde yıllardır devam eden yanlışlar zincirinin 1400 kişinin öldüğü saldırıyla sonuçlandığını yazdı.

New York Times madde madde sıraladı

ABD merkezli gazete onlarca İsrailli, Arap, Avrupalı ve Amerikalı yetkiliyle görüşerek ve İsrail hükümet belgelerini inceleyerek 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılara neden olan zafiyetleri madde madde sıraladı.

  • İsrailli güvenlik yetkilileri, iç politika nedeniyle oluşan ülkedeki siyasi kaosun İsrail'in güvenliğini zayıflattığı konusunda Netanyahu'yu aylar boyunca uyardı. Ancak Netanyahu bu politikaları sürdürdü. Öyle ki İsrail lideri temmuzda, gizli bir istihbarata dayandırılan güvenlik tehdidini kendisine aktarmak isteyen üst düzey bir generalle buluşmayı dahi reddetti.
     
  • İsrailli yetkililer, yıllar boyunca Hamas'ın oluşturduğu tehdidi yanlış değerlendirdi. İsrail askeri istihbaratı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin görüşü Mayıs 2021'den itibaren Hamas'ın İsrail'den gelecek yanıttan çekindiği için Gazze'den bir saldırı düzenlemekle ilgilenmediği yönündeydi. Konuyla ilgili bilgi sahibi 5 İsrailli yetkili, istihbaratın Batı Şeria'da bir Hamas saldırısı beklediğini aktardı.
     
  • Netanyahu ve üst düzey İsrailli güvenlik yetkilileri ülkeye yönelik en büyük tehdidin İran ve Hizbullah olduğuna inanıyordu. Bu düşünceyle İsrail bütün ilgisini ve kaynaklarını bu tarafa ayırdı. Eylül sonunda üst düzey İsrailli yetkililer, ülkenin birkaç cephede birden İran'ın vekil örgütlerinin saldırısına uğrayabileceğinden endişe edildiği bilgisini New York Times'la paylaştı ancak Hamas'tan bahsedilmedi.
     
  • Amerikan istihbaratı son yıllarda Hamas hakkında istihbarat toplamayı bıraktı ve örgütün İsrail'in baş edebileceği bölgesel bir tehdit olduğuna inandı.


İsrail'de "sorumluluk" kavgası

İsrail'i sarsan 7 Ekim saldırılarının ardından en çok konuşulan konulardan biri, yaşanan can kayıplarının sorumluluğunun üstlenilmesi oldu.

Başbakan Netanyahu'nun üzerindeki baskı günden güne artarken, NYT'nin haberinde de İsrail liderinin birkaç gün önce yaptığı ve ardından silmek zorunda kaldığı paylaşım hatırlatıldı.

Netanyahu'nun hesabından pazar gecesi yapılan paylaşımda, "Başbakan Netanyahu hiçbir aşamada Hamas'ın savaş niyetine ilişkin uyarılmadı. Tam tersine, askeri istihbarat ve Şin Bet başkanları dahil tüm güvenlik kademesinin değerlendirmesi Hamas'ın caydırıldığı ve uzlaşma arayışında olduğu yönündeydi" ifadeleri kullanılmıştı.

İsrail'deki tüm üst düzey güvenlik yetkililerinin sorumluluklarını kabul ettikleri bir dönemde Netanyahu'dan gelen paylaşım tepkilere neden oldu.

Savaş kabinesinde yer alan Benny Gantz, "liderlik sorumluluk göstermek anlamına gelir" ifadeleriyle İsrail liderini eleştirirken, Netanyahu bir süre sonra paylaşımını kaldırarak özür dilemek zorunda kaldı.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana vurduğu Gazze'ye yönelik operasyonlarını cuma gecesinden itibaren yoğunlaştırmıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail saldırılarında 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının başlamasının ardından ülkenin kuzeyindeki Lübnan sınırında İsrail ordusuyla Hizbullah arasında da çatışmalar yaşanmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU