ABD'nin Suriye'deki saldırıları petrol piyasalarını da vurdu

Petrolün varil fiyatı 2 dolardan fazla arttı

Küresel petrol ürünleri nakliyatının yüzde 17'si Hürmüz Boğazı üzerinden yapılıyor (Reuters)

ABD'nin Suriye'de İran'a ait hedefleri vurduğunu duyurmasının ardından Ortadoğu'da çatışmaların genişleyeceği endişesi petrol fiyatlarına da yansıdı.

TSİ 13.00 itibariyla brent petrol fiyatları dün kıyasla varil başına 2 dolardan fazla artış göstererek 89,96 dolara kadar ulaştı.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatıysa 1,89 dolar artış göstererek 85,1 dolara tırmandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortadoğu'da yaşanan gerilim şu ana kadar tedarik zincirini doğrudan etkilemese de, Gazze'deki çatışmaların büyük petrol üreticilerinden İran'a sıçrayacağı endişesi petrol piyasalarında belirsizlik yaratıyor.

Uzmanlar, çatışmaların yoğunlaşmasının dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Suudi Arabistan'dan yapılan sevkıyatı da etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Goldman Sachs'tan analistler, 2024'ün ilk çeyreği için brent petrol fiyat tahminini varil başına 95 dolar olarak belirlese de, İran'dan yapılan ihracatın düşmesi durumunda taban fiyatlarda yüzde 5'lik bir artış daha görülebileceğini belirtiyor.

Bankaya göre, Hürmüz Boğazı'ndaki ticaretin aksaması durumundaysa petrol fiyatlarında yüzde 20'lik bir tırmanma görülebilir. Ancak bu senaryo pek olası olarak değerlendirilmiyor.

Dün gece saaatlerinde ABD'ye ait iki savaş uçağı Suriye'de İran destekli milis güçlere ait silah ve mühimmat depolarını vurmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in Hamas'a yönelik saldırılarını durdurmaması halinde, ABD'nin de "bu ateşten kaçınamayacağını" dile getirmişti.

Dün Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki iki kasabasına isabet eden roketler de, bölgedeki çatışmaların kontrolsüz bir şekilde genişleme riski taşıdığını ortaya koyan gelişmelerden biri olmuştu. Roketlerin kim tarafından fırlatıldığı henüz bilinmiyor.


Independent Türkçe, Reuters, Barron's

DAHA FAZLA HABER OKU